Румен Петков: ПП АБВ не е съгласна с предложената от президента дата за свикване на парламента

Всяко забавяне няма разумна аргументация, катерогичен е Петков

ПП АБВ не е съгласна с предложената от президента Росен Плевнелиев дата – 27 октомври – за свикване на учредителното събрание на 43 парламент. Това заяви зам.-председателят на партията Румен Петков пред журналисти след днешните  консултации на парламентарно представените партии с държавния глава. Петков обясни, че толкова отдалечена дата ще забави всички процедури и добави, че оптималната дата е 22 октомври.

„Времевият порядък, който президентът очерта, ще хвърли евентуалното гласуване на правителството някъде през средата на ноември. От гледна точка на общественото напрежение и на проблеми в различни сектори, които през настоящата година ще повлияят по най-негативен начин на най-бедните граждани на България, всяко забавяне няма разумна аргументация, коментира Петков.

Пред медиите Румен Петков настоя да бъде направена оценка на работата на служебното правителство заради решенията на кабинета в кадрови план, които са изключително немотивирани и дълбоко погрешни. Той добави, че е получил съгласие за това от държавния глава. „Настоях, президентът да успокои малко министъра на отбраната и този на правосъдието, защото техните безумия ще ни хвърлят в един режим, който е вреден за българската държава“. Петков каза още, че е поел ангажимент да изпрати писмо до президента и до служебния вътрешен министър Йордан Бакалов за репресии на служители на МВР върху активисти на АБВ.

Като някои от най-неотложните посоки на действия на новото държавно управление Румен Петков посочи въпроса с КТБ и ситуацията в енергетиката. Той каза, че ПП АБВ настоява БНБ да предостави по съответния ред информация за състоянието на Корпоративна търговска банка. Петков е категоричен, че е необходимо КТБ да бъде възстановена час по-скоро – становище, което, според него споделят и останалите парламентарни партии. „Ситуацията в енергетиката е не по-малко тревожна. 61% от българските граждани не могат да поемат ценовия удар в енергетиката“. Зам.-председателят на АБВ припомни, че партията настоява за сформиране на анкетна комисия, която да установи защо и какво доведе до настоящото положение и кои са стъпките от тук нататък.