40 години от създаването си празнува КАИЛ на УМБАЛ "Св. Георги"

Всяка година в клиниката се провеждат над 22 хил. анестезии

 

40 години от основаването си празнува утре, 16 октомври, Клиниката по анeстезиология и интензивно лечение (КАИЛ) на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.
Началото на това звено е поставено през 1968 г., когато към Катедрата по хирургически болести към Висшия медицински институт в Пловдив се създава Център за анестезиология и реанимация.
Но едва през 1974 г. на 16 октомври - денят, когато Уилиям Мортън прави първата успешна демонстрация на обща анестезия, Центърът се обособява в Клиника по анестезиология, реанимация и интензивна терапия (КАРИТ) с ръководител доц. д-р Банко Воденичаров.
От 1991 г. на базата на КАРИТ се създава Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивна терапия - понастоящем Катедра по анестезиология, спешна и интензивна медицина към Медицинския университет в Пловдив. След пенсионирането на доц. Воденичаров, клиниката се ръководи последователно от доц. д-р Панчо Николов, доц. д-р Султанка Попова-Бакърджиева, доц. д-р Маргарита Кадийска. В момента началник на КАИЛ на УМБАЛ "Свети Георги" е проф. д-р Чавдар Стефанов.
Лечебната дейност на КАИЛ включва анестезиологично обезпечаване на всички оперативни интервенции - с изключение на тези в кардиохирургията и изгарянията, и интензивно лечение на критични състояния в оперативната и неоперативна медицина без детски болести и токсикология.
Ежегодно се провеждат над 22 000 анестезии, а в интензивното отделение се лекуват над 1000 пациенти. От създаването на катедрата в нея са защитени 7 дисертации за придобиване на образователната и научна степен "Доктор" и една за научната степен "Доктор на медицинските науки".
Пред публична защита са три дисертационни труда за степен "Доктор" и един за "Доктор на медицинските науки", разказа проф. д-р Чавдар Стефанов.