Три години затвор за мъж, източил 13 хиляди лева за майчинство

Животът

16-10-2014, 11:05

Снимка:

архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Фирмаджията има и 9 присъди за кражби, хулиганство, шофиране пиян и др.

Три години затвор при строг режим наложи Смолянският окръжен съд на Антон Михайлов за източване на майчинство с фалшиви документи, съставени от едноличната му фирма за дърводобив, пише smolyanpress.net.

44-годишният Михайлов ще трябва да плати 8 982.77 лв. обезщетение на Националния осигурителен институт. Процесът срещу него и 34-годишната Недялка Минчева от Рудозем тръгна в края на м.г. Районният съд в Смолян първоначално оправда Михайлов, но наказа с 1000 лв. глоба Недялка, която ползвала фиктивно майчинство от фирмата му. След протест на прокуратурата окръжния съд постанови, че и фирмаджията е виновен. Двамата са подведени под отговорност за документни престъпления, чрез които са източили над 13 000 лева от НОИ за майчинство. Една година на Недялка и колежката й Елисавета Тодорова били превеждани от държавата по 1 057 лева за гледане на дете.

През 2009 г. двете жени плащали на Михайлов общо по 900 лв. месечно за осигуровки 6 месеца, за да получат след това майчинства. Той назначил бременната Недялка за „началник пласмент“ и тя му плащала по 600 лв. на месец за осигурителен доход от 2000 лв., след което за една година майчинство получила неправомерно от болнични общо над 13 000 лв. Елисавета Тодорова пък била назначена в „Пласмент“ и му плащала по 300 лв. месечно за осигуровки на 1000 лв. доход. Михайлов не само не внесъл осигуровките им, но не подал в срок и трудовите им договори в НАП, нито внасял болничните им. Оказало се, че не е подал и годишни декларации за фирмата за 2008 и 2009 г.

Мъжът е от родопското село Загражден и е с богато криминално досие. Преди 5 години се прочу, че навъртял 2 млн. км с камион в Европа и Азия без книжка за професионален шофьор. Има 9 присъди за кражби, хулиганство, шофиране пиян и лежа в затвора, тъй като след условна присъда се държал непристойно към полицай.