Близнашки: Надявам се лидерите да постигнат съгласие в името на реформите

Първо трябва да се направи опит за дясно-центристко правителство, чак след това да се върви към широка коалиция

Премиерът Георги Близнашки се надява политическите лидери на партиите, които влизат в парламента да проявят разум и да постигнат съгласие за съставянето на политическо правителство, което да направи важните реформи за България. Според Близнашки първо трябва да има опит за създаване на дясно-центристко правителство, а ако това не се случи, да се върви към съставяне на широко коалиционно правителство, предаде БНР. 

Тази ситуация налага едно императивно решение, а то е постигането на съгласие между тези политически сили, които по един или друг начин са призвани да образуват правителство. Знаете опциите какви са - или дясно-центристка коалиция или голяма коалиция. Смятам, че най-напред трябва да се мине през опита да се състави дясно-центрисстка коалиция, ако това се окаже невъзможно, тогава трябва да се търси възможност за голяма коалиция, както това го правят в кризисни ситуации и в редица други страни от Европа. Време е да се поучим от чуждия опит, не само на думи, а и на дела.

Близнашки посочи, че няма опасения от съставянето на безпринципна коалиция, защото "тези, които не си дадат сметка за критичността на момента, отиват към политическо самоубийство".