Георги Близнашки: Реформаторите да не поставят невъзможни за изпълнение условия

Нищо че идвам от протестите, те не са моето амплоа

Може би е по-добре, че в парламента влязоха 8 партии. Всички са събрани заедно, нека малко да успокоят страстите си и да се опитат да влязат в диалог. Това каза служебният премиер Георги Близнашки в интервю за Нова телевизия.

„Аз лично съм, изненадан защо реформаторите не могат да оценят собственото си присъствие в политическото пространство”, коментира той резултатите от преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок за съставяне на правителство. „Човек трябва да си дава сметка за тези неща, а не да поставя невъзможни за изпълнение условия на своите потенциални партньори”, допълни Близнашки. „Аз се надявам бързо да се преодолеят различията между онези партии, които биха могли да участват конструктивно в бъдещото управление”, посочи той.

Премиерът нарече твърденията за масова чистка в администрацията „пресилена”. „Мисля, че сме уволнили 100-150 души”, посочи той и добави, че това се е случвало в крайни случаи, когато е била установена тежка корупция.

Близнашки отговори и на въпроса защо Метин Казак е предложен за посланик в Катар: „За да се опровергае твърдението за етнически подход при подбора на кадрите, особено в дипломацията”.

Служебният премиер беше помолен да коментира и подновените протести на вложителите в КТБ: „Това, което мен ме изненадва у поведението на тези хора, е защо не протестират за връщането на Цветан Василев в страната. Все пак те са се доверили на него”. Според него завръщането на банкера у нас ще улесни намирането на решение за излизане от ситуацията. „Най-добре е да се прибира час по-скоро и да дава своите обяснения пред българската общественост”, призова Близнашки.

Той отрече твърденията, че исканията за вземане на нови заеми ще напълнят портфейла на бъдещото правителство на Бойко Борисов. „Мога само да съжалявам, че отмениха актуализацията на бюджета преди изборите. Това ни постави в много тежко положение”, заяви той.

„Давам си още две-три седмици да стоя в кабинета на служебен премиер. Смятам, че ще се състави ново правителство. Защото, ако се стигне до нови избори, това ще бъде катастрофално за страната”, каза още той. Според него, тези избори не са били най-опорочените в най-новата българска история. Всички партии малко или много участвали в изборната търговия.