„За” и „Против” Мерилин Монро

Русе Лайф

17-10-2014, 09:22

Снимка:

ruseopera.com

Автор:

Наташа Димитрова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Музиканти канят деца на джаз в Русе

Нощ на прилепите е организирал Русенският музей

Премиерен спектакъл на Русенската опера

На 29 октомври Камерна опера с артистичното име „Сцена Ателие” ще отвори врати в достолепната зала Филхармония. Официалното откриване ще бъде с премиерния спектакъл на талантливия режисьор с нестандартни идеи Огнян Драганов „Процесът Мерилин Монро” камерна опера от Роланд Баумгартнер, либрето Джейрон Тино. Спектакълът ще дирижира Андрия Павлич /Босна и Херцеговина/, а костюмите са дело на Първолета Чавдарова – Летиция. Участват: Стоян Стоянджов, Пламен Троански, Анита Шишкова, Теодора Чукурска, Пламена Ангелова, Евгения Явашева, Илия Деведжиев и Студио за модерен балет „Фрийдъм“.
„Процесът „Мерилин Монро“ е последната творба на известния композитор. Сюжетът разглежда именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството.
Красотата поражда ли омраза? Една параноя никога ли не е безпочвена? Това са двата основни въпроса, на които се търсят  отговорите в постановката. Ще оживеят познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, пораждат противоречиви реакции. От актриса-икона до „уличница”. Именно затова е образуван съдебен процес, в който й се дава  възможност с всички средства да се защити. А дали това е възможно, решава публиката /журито от съдебни заседатели/, провокирана в края на операта-съдебен процес да даде своя  глас ЗА или ПРОТИВ.