Румен Петков: Необходима е широка коалиция, която да даде усещане за стабилност

Най-лошият вариант е да няма правителство, според зам.-председателя на АБВ

„Ако искаме да стигнем до една широка коалиция, която да даде усещане за стабилност в управлението, преговорите трябва да започнат с бял лист, на който да се пишат приоритетите”, каза в „Събуди се” по Нова телевизия Румен Петков, зам.-председател на АБВ преди днешните преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство.  

Трябва да се седне на масата и да се каже: това са петте приоритета на България, те ни задължават да формираме една широка коалиция и да извървим пътя по реализация на тези приоритети. Днес ние поне ще направим всичко възможно да внесем този елемент – за какво сме“, заяви Петков.

Според него съществува риск да се създаде правителство без ясен профил и физиономия, без ясно разпределение на отговорности и задължения.
Попитан колко широка коалиция си представя той отговори, че това означава да се ангажират първите две политически сили. „Притеснението е, че ръководствата и на двете политически сили не са готови да направят тази стъпка”, аргументира се той.
Според Петков правителство на малцинството е много лош вариант. „Но най-лошият вариант е да няма правителство”, каза той.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен