Резултатите от одита на КТБ: Редица нарушения и над 4,2 млрд. лева липси

Докладът от оценката ще бъде предоставен на прокуратурата

БНБ е разгледала доклада от одита на КТБ, извършен от „Ърнст енд Янг одит“ ООД, „Делойт България“ ООД и „АФА“ ООД, според който необходимата обезценка на активите на банката възлиза на 4,222 млрд. лева при обща сума на активите от 6,662 млрд. лева.

Одитът е бил извършен на база на отчетените активи и банкови гаранции по регистрите на институцията към 30 юни 2014 г. с отразяване на всички съществени събития до 30 септември 2014 г., оказващи влияние върху анализа.

В доклада се посочва, че КТБ не се е придържала към разумни и консервативни практики, както и че са били установени редица нередности.

БНБ посочва, че е липсвало задълбочено прочуване на получателите на кредити, като значителна част от обезпеченията са с пропуски или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми.

Коефициентът на покритие на кредитния портфейл на банката с валидни обезпечения е около 13%.

Сред констатираните нарушения е и, че документацията в кредитните досиета не е била поддържана в добро състояние. Поради това докладите на одиторите ще бъдат предоставени на Софийската градска прокуратура.

Резултатите от одита показват, че липсва текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Били са допускани множество предоговаряния на заемите, без да са налице необходимите обосновки за това.

В дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции, се казва още в доклада.

Документът отбелязва, че представяните от ръководството на КТБ финансови и надзорни отчети преди нейното поставяне под специален надзор са били недостоверни и подвеждащи.

УС на БНБ ще внесе в първия работен ден на 43-ото Народно събрание обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ по отношение на групата КТБ от 20 юни 2014 г, когато тя бе поставена под специален надзор, досега.

По-рано стана ясно, че Оманският фонд е заявил интерес за оздравяване на КТБ, но без участието на мажоритарния собственик Цветан Василев, предава БНР.

Вторият по големина акционер в КТБ заяви интерес към оздравяването й заедно с вече познатия австрийски фонд ЕПИК, както и нови партньори – „Джемкорп“ и „Фрешфийлдс“.

От Оманския фонд настояха през тази седмица да бъде проведена среща с БНБ и незабавно да се вземат мерки, за да се запазят активите на КТБ и дъщерните й дружества.

На 26 септември Брюксел започна наказателна процедура срещу България заради забавеното изплащане на депозитите в КТБ.