Край на евтините таксита, с 36 гласа в ОбС цените се вдигат

Общинският съвет сложи и таван на стойностите на километър

С 36 гласа "за", 0 "против" и 9 "въздържал се" общинските съветници одобриха поскъпването на цените на таксиметровия превоз в Пловдив.

Голяма част от таксиметровите превозвачи са в сферата на сивата икономика, заяви в залата на Общинския съвет председателят на Националната асоциация за защита на превозвачите Георги Ряпов. Той допълни, че цената трябва да се определи на базата на себестойността на таксиметровия превоз, а не на това кой какво иска. Става въпрос за цените на горивата, ако приемете ниските цени, то по-добре гласувайте освобождаване на таксиметровите услуги от данъци, призова Ряпов. 

Новите стойности на таксиметровите услуги са определени след дискусия с представители на Асоциацията на таксиметровите шофьори, заяви зам.-кметът Александър Държиков. От бранша преди месец внесоха в Община Пловдив подписка, в която са посочени минимални цени за един километър пробег, поясни той. 

Вече ще се возим за не по-малко от 0.65 лв./км за дневната тарифа и 0.75 лв./км нощна . Съветниците определиха и таван за цените на такситата в Пловдив. Максималните стойности стават съответно 1.10 лв./км за дневна и 1.30 лв./км за нощна тарифа.