1200 розови балона полетяха в небето в памет на починалите от рак на гърдата

Всяка година около 3 500 жени в България се разболяват

Всяка година около 3 500 жени в България се разболяват от рак на гърдата. 1 200 годишно умират от болестта. В тяхна памет в софийския парк "Заимов" бяха пуснати 1 200 розови балона с хелий, предаде БНР.

Българските жени трябва да знаят, че най-голямо значение в битката с болестта е установяването й в начален стадий, каза Евгения Адърска, председател на асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

Правилната реакция в този момент е онова, което запазва живота. Да не търсиш съвета на приятелка, съседка, роднина, а да отидеш при специалист, който има опит с това заболяване. В този момент няма значение ходил ли си на профилактичен преглед, не си ли, не изисква усилия през цялото време и разбира се вярата да успееш с медицината и с  онова, което могат да ти дадат близките като подкрепа, поясни Адърска.

Това е най-често срещаното онкологично заболяване сред жените, но то е напълно лечимо, стига да бъде открито навреме, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Имаме прекрасни лекари, имаме добри болници, това трябва да знаят всички жени. Най-важното е да правят профилактични прегледи редовно, поне веднъж в годината, и тогава тези балони всяка година ще стават по-малко, предрече кметът.

С пациентските организации, лекарите и болниците се разбрахме да започнем да работим за създаването на една общинска скринингова програма, заяви Фандъкова, на събитието в памет на българските жени, които всяка година умират от рак на гърдата. „Тази програма ще е за профилактика на рака на гърдата. Скрининговата програма може да заработи, когато бъде подготвена и финансово обезпечена. За тази цел трябва да имаме разработена програма”, съобщи кметът на Столична община.

„Разчитам на професионалистите – лекарите и пациентските организации, които поеха този ангажимент. Аз лично две години правя усилия да създадем такава пилотна програма и мога да кажа, че не е много лесно. Профилактични прегледи, които са безплатни, се правят в общинските болници и сега. Самата инициатива е на Първа АГ болница „Света София”, която е общинска. Такива прегледи се правят и в Онкологичната общинска болница, както и в държавни и частни болници, които са на територията на София. Нужна е една цялостна програма, за да се погрижим повече за жените и тяхното здраве”, каза още Фандъкова.

По думите на доцент Иван Костов - директор на първа АГ болница "Света София", заболяваемостта в България от рак на гърдата е под средното европейско ниво, но смъртността е над средното.