Плевнелиев: Целите, които си поставя ЕС в борбата с климатичните промени, дават пример на останалата част от света

Президентът предложил страната ни да бъде домакин на дебатите за структурирането на бъдещия инвестиционен фонд

Целите, които си поставя ЕС по отношение на енергийната политика и борбата с климатичните промени са много амбициозни, но те са и пример за останалата част от света, заяви президентът Росен Плевнелиев, след заседанието на Европейския съвет, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Водещ акцент по време на срещата на най-високо равнище на ЕС в Брюксел беше политиката на Съюза в областта на климата и енергетиката за периода 2020 -2030 г.

Очевидно е, че Европа се превръща в лидер по отношение на действията срещу климатичните промени и в търсенето на модели за устойчиво развитие, посочи още Росен Плевнелиев. 

Държавният глава подчерта, че на Срещата на Европейския съвет като водещи приоритети в енергийната политика на ЕС са били посочени диверсификацията, енергийната либерализация, свързването на енергийните мрежи, създаването на общи пазари на електроенергия и на газ, както и енергийната ефективност и изграждането на Европейски енергиен съюз. 

Страната ни да бъде домакин на някои от дебатите за структурирането на бъдещия инвестиционен фонд от 300 млрд. евро на Европейската комисия и за определянето на приоритетите в неговата работа, е предложил по време на срещата президентът Плевнелиев. Държавният глава подчерта, че планът на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер не предвижда изразходването на средства от бюджета на Комисията, а създава рамка за засилено сътрудничество с частния и банковия сектор.

„Това е нов подход. Не просто харчене на европейски пари, а публични средства, които да се превърнат в мултипликатор за привличането на много повече инвеститори от частния сектор. Това е много смело решение, което за пръв път се случва, разчупва представите за Европейската комисия като една бюрократична институция, която само харчи пари“, заяви президентът.