Утвърдени са договорите за ремонти на храмовете в Обручище и Мъдрец

Старозагорската митрополия не е спъвала ремонтите на църквите

Старозагорската митрополия е утвърдила договорите за ремонти на храмовете в селата Обручище и Мъдрец, научи Starazagorautre.bg. Според служещи в митрополията, тези бунтове са неарзибраеми като форма на поведение в църквата и за спънки от страна на духовенството не може да става дума.
Пред агенция Фокус пък секретарят на Старозагорската митрополия свещеноиконом Михаил Михайлов допълни, че е отправено официално запитване към Държавен фонд „Земеделие” във връзка с възможността да бъде ползвана съществуващата сметка във Фонд „Църкви и манастири”, която се ползва от всички държавни институции. Той обясни, че към момента все още няма отговор от страна на фонда. Епархийският съвет е препоръчал на двете църковни настоятелства да ползват именно тази сметка, вместо да предлагат сключването на анекси по договорите за ремонт, с които да се променят обслужващите банки по договорите с Държавен фонд „Земеделие”.

„Епархийският съвет има утвърдено решение църковните настоятелства да ползват една сметка във фонд „Църкви и манастири”. Това е фонд, утвърден още от митрополит Павел през 30-те години на миналия век, в който всички църковни настоятелства в епархията имат открити и счетоводно обособени партиди. Дирекция „Вероизповедание” към Министерски съвет превежда субсидии и тези субсидии пристигат по предназначение в този фонд и така биват усвоявани от всяко отделно църковно настоятелство. Старозагорският епархийски съвет препоръча на църковното настоятелство да ползва именно тази банкова сметка”, обясни отец Михаил Михайлов.
По думите му това не е било направено, въпреки няколкократните приканвания от страна на Старозагорския епархийски съвет.

„Не мога да кажа от къде идва тази неоснователна атака към митрополита, но смятам, че аргументите й са некоректни и причината за неизпълнението на тези проекти съвсем не е в митрополията. Ако митрополията и епархийският съвет нямаха желание, това нещо да се случи, те не биха утвърждавали договорите. Пак казвам налице са два документа, които финализират възможността. Щом е утвърден веднъж договорът с Фонд „Земеделие” той е действащ. Нямаме след това механизъм, който да ни позволява да го преустановим”, категоричен бе отец Михаил Михайлов.
Днес жители на селата дойдоха пред старозагорската митрополия с желанието да се срещнат с дядо Галактион и да го помолят да подпише анекса към договора за обновяване на църквите в двете гълъбовски села. Ако до сряда той не положи подписа си средствата, спечелени по Програмата за развитие на селските райони, ще бъдат загубени. За храма в Обручище те са в размер на 640 хиляди лева, а за църквата в Мъдрец – 580 хиляди лева.