Над 400 деца тръгват на училище, благодарение на услугата „Асистенти за независим живот”

Доброволците получават възнаграждение, което се определя от часовете, в които са помагали на нуждаещите се

Над 400 деца могат да посещават детски градини и училища благодарение на социалната услуга „Асистенти за независим живот”. Това каза в интервю за Агенция Фокус Албена Атанасова, заместник-кмет на Столична община, Направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания’’.

„По данни от анкетите сред ползвателите, именно благодарение на тези услуги над 400 деца могат да посещават детски градини и училища, увеличава се и броят на студентите, ползватели на социалната услуга. Сред потребителите имаме близо 100 студенти и над 400 работещи на трудови, граждански договори, или ръководещи собствени фирми и организации”, поясни заместник-кметът.

Асистентите на ползвателите получават възнаграждение, което се определя от часовете, в които са помагали на нуждаещите се, за да могат те да свършат ежедневните си задължения. „Това в повечето случаи е непривлекателен и нелек труд”, каза Атанасова. По думите й средствата са осигурени от бюджета на Столична община.

„И не на последно място – тези уникални услуги дават възможност на хората за повече социални контакти, развлекателни дейности, дейности за рехабилитация, културни и спортни занимания, различни курсове, или казано с други думи – да водят нормален живот.Така трябва да бъде в един европейски град’’, допълни Атанасова.