Екатерина Захариева: 2 млрд. лв. в бюджета са за гарантираните влогове в КТБ

Политика

28-10-2014, 14:43

Снимка:

Министерство на регионалното развитие

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близнашки внася проект за актуализация на бюджета

Екатерина Захариева ще открие V-та регионална енергийна конференция в София

БНБ и Надзора трябва да назначат фирма, която да проследи изчезналите пари

В актуализацията на бюджета са предвидени 2 млрд. лева държавни гаранции, за да могат да бъдат изплатени гарантираните депозити в КТБ и всеки български гражданин да се чувства спокоен, че когато му е гарантирано по закон едно минимално изплащане, ще го получи.

Това каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие в служебното правителство Екатерина Захариева. Тя присъства на откриването на Петата регионална енергийна конференция в София, предаде Агенция „Фокус“.

На въпрос дали назначението на фирма, която да проследи парите ще е приоритет на следващия кабинет, вицепремиерът отговори, че това би трябвало да е приоритет на БНБ и Надзора.

„Няма как просто служебен или редовен кабинет да наеме такава фирма, но би трябвало това да направят квесторите или синдиците. Тоест, ако се върви в момента по законовата процедура за обявяване в несъстоятелност, това задължително трябва да се случи от синдик, който бъде назначен”, каза още Захариева.

Според нея, ако се мине към процедура оздравяване на банката, това със сигурност трябва да бъде направено пак, защото в крайна сметка никой не е длъжен да плаща нечии покупките.