Грудев: С изграждането на център за земеделие ще получим приоритетен достъп до пазара в Китай

Политика

29-10-2014, 19:30

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

"успяхме да постигнем един изключителен пробив в нашите двустранни отношения с Китай", подчерта той

С изграждане на Център за развитие на земеделието, българските стоки ще получават приоритетен достъп до пазара на Китай. Това каза в интервю за Фокус министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

„На днешна извънредна среща с министъра на земеделието на Китайската народна република подписахме меморандум за изграждане на Център за развитие на земеделието, който ще бъде ситуиран в София, в сградата на Министерството на земеделието и храните”, обясни министър Грудев. „Този център е част от инициативата на 16-те страни от Централна и Източна Европа за сътрудничество с Китай.Изключително добра новина е, че в рамките на миналия месец успях да получа съгласието на нашите партньори от Централна и Източна Европа именно за изграждането на такъв център в София. Днес, официално ние подписахме договора за неговото изграждане в сградата на МЗХ. Това е един изключителен успех и възможност за развитие на българския земеделски бизнес”, коментира още той.

„Няма да крия от вас, че в рамките на настоящата изключително тежка година в земеделието, към която няма как да не добавим и последиците от руското ембарго, впрегнахме нашите усилия с цел да намерим пазари за реализация на нашите стоки”, допълни министърът. Той обясни, че на този етап най-тревожно е положението в млечния сектор. „Като именно използването на тази платформа, на този център, който ще изградим и с който ще ускорим реализацията на български стоки на китайският пазар. Искам да подчертая, че този център не е връзка на България с Китай, а на всички 16 страни от Централна и Източна Европа с Китай, оттук е и изключителната важност, че той ще е ситуиран и управляван в България”, добави министър Васил Грудев.

„Днес, успяхме да постигнем един изключителен пробив в нашите двустранни отношения с Китай. Надявам се това да отдаде възможност на нашия земеделски бизнес да започне едно по-сериозно присъствие на китайския пазар. Категорично, това е центърът, чрез който българските стоки ще получават приоритетен достъп до пазара на Китай”, каза още той.