Съветниците на Стара Загора отпускат парцели за законно строителство в "Лозенец"

Социалистите настояват за обществено обсъждане по темата

Предложението на кмета Живко Тодоров за предоставяне на безвъзмездно право на строеж за 56 парцела в местността "Зайчева поляна" в ромския квартал "Лозенец" ще се обсъжда на днешната сесия на Общинския съвет в Стара Загора.

След събарянето на над 50 незаконно построени ромски къщи в парк "Борова гора" през лятото, техните собственици наравно с всички социално слаби безимотни старозагорци могат да си построят законни домове без да заплащат право на строеж.

Общинските съветници от БСП и техните коалиционни партньори поискаха отлагане на точката. На пресконференция социалистите заявиха, че принципно подкрепят предложението, но трябва да бъдат направени няколко допълнения преди да бъде гласувано решението.

Според тях е необходимо изработване на цялостна стратегия за разрешаване на жилищните нужди на социално слабите. С безвъзмездното предоставяне на терени общината ще се раздели с имоти за 2,5 млн. лева, приблизително толкова ще трябва да бъдат инвестирани и в изграждането на инфраструктура в района.

По думите им е важно да се попитат гражданите на Стара Загора какво мислят по въпроса, както и да се организира обществено обсъждане по темата.

На заседанието си Общинският съвет ще гласува и искането за закупуване на медицинска апаратура за Клинична лаборатория към Комплексния онкологичен център в Стара Загора.

Техниката, с която се работи в момента – Хематологичен анализатор и Селективен имунологичен анализатор, е остаряла и се налага често да се извършват ремонти. Освен това фирмата-доставчик на консумативи и реактиви за тези апарати спира производството си.

Д-р Петьо Чилингиров, управител на Комплексният онкологичен център настоява пред Общинския съвет да даде на разрешение от за закупуване на медицинска апаратура.

Старейшините ще разгледат още и Поемане на общински дълг под формата на временен безлихвен заем от Национален фонд за авансово финансиране на проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен", както и Утвърждаване на промени в Общинската транспортна схема, касаещи разписанието на автобусна линия №12.