Съветници поискаха прецизиране на предложението за терените в "Лозенец", кметът го оттегли

Гласувано беше поемането на дълг за купуването на още 3 нови тролея

Общинският съвет не разгледа на днешната си сесия предложението на кмета Живко Тодоров за предоставяне на безвъзмездно право на строеж на социално слаби жители на града на общински терени в местността "Зайчева поляна". Съветници настояха предложението за терените в кв. "Лозенец" да се прецизира, но кметът Живко Тодоров го оттегли.

Предложението за учредяване на безсрочно и безвъзмездно право на строеж за социално слаби жители на общината предизвика ожесточени дебати на днешната редовна сесия на Общинския съвет.

Става дума за 58 парцела общинска собственост. Според кмета Тодоров, проблемът с незаконното строителство изисква дългосрочни решения и търсене на алтернативи.

"Следващата година отново сме планирали събаряне, за да предотвратим изсичането на Аязмото, но всички тези хора, които бъдат лишени от дом, трябва да имат алтернатива," мотивира се Живко Тодоров. Той категорично отхвърли вчерашните твърдения на общинските съветници от БСП, че по данъчни оценки 58-те парцела струват 2,5 милиона лева.

Председателят на социалната комисия Илка Петкова пък поиска това да става срещу определена сума, а не безвъзмездно, за да се спазят изискванията на закона за общинска собственост. Гергана Микова от НФСБ призова подобни имоти да се предоставят и в други части на Стара Загора. Общинският съветник Юсни Ибрям пък изцяло подкрепи инициативата като заяви, че всички, които искат да живеят в града трябва да поемат отговорността да заплащат данъците и сметките си.

Общинският съветник Александър Желязков подкрепи предложението за по-ясни критерии. "Трябва да е пределно ясно това право на строеж на всички ли ще се дава или на определен етнос", заяви той.

Заместник кметът Йордан Николов защити внесеното предложение и заяви, че в момента се готвят документи за предоставяне на право на строеж на социално слаби жители на града и в други части от Стара Загора.

"Следващата година се отварят новите европейски програми и ще можем да кандидатстваме за финансиране за облагородяването на Лозенец. Но това няма как да се случи ако там има незаконно строителство. В момента подготвяме документите за останалата част от града, така че всеки, който отговаря на критериите ще може да получи терен, в която част иска. Не виждам обаче как може да се иска от социално слаби да си плащат за тези имоти", заяви Йордан Николов преди заедно с кмета Живко Тодоров и останалите заместници - Иванка Сотирова и Янчо Калоянов да напуснат залата.

Общинският съвет одобри поемането на дълг под формата на безлихвен заем от 2,1 млн.лв. за купуване на последните 3 тролея по ОП "Околна среда".