Казанлък е домакин на научен форум, посветен на новата и най-новата ни история

Музейната среща е организирана от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и съдействието на Художествена галерия - Казанлък

33 национални, регионални и общински музеи, галерии и над 40 участници, включително и университетски преподаватели, участват във Втората национална музейна среща „Съхраняването на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие“, която се провежда в Казанлък с.

Домакинът НПМ „Шипка-Бузлуджа“ се представя с анимационен филм за деца „Шипченска епопея“ и презентацията „Строителите на Паметника на Свободата“. Първата презентация е продиктувана от огромния интерес на деца и ученици към легендарния връх Шипка, а втората е посветена на архитектите и строителите на Паметника, като специално място е отделено на казанлъчанина арх. Генчо Скордев.
В своето приветствие кметът на Община Казанлък Галина Стоянова каза: „Днес Казанлък отново е център на духовност, история и култура. След като три дни Община Казанлък бе домакин на форум на туристическите оператори и агенти в България, сега, в навечерието на Деня на народните будители, Казанлък се превърна в център на музейното дело. Това няма как да не ни зарежда с гордост и самочувствие.
Тази година музеят и цяла България честваме 80 години от построяването на Паметника на Свободата на легендарния връх Шипка. Затова напълно естествено е всички музеи и галерии в България именно тук, в Казанлък, да си дадат среща и да дискутират важни въпроси на музейното дело.
Богатата програма на тридневната национална среща показва колко много музейните работници, галеристите и университетските преподаватели се вълнуват от предизвикателствата на времето и как днес се представя нашата история като източник на национално самочувствие и гордост. Този форум, събрал директори и представители на национални, регионални и общински музеи и галерии, на представители на академичната общност ще даде отговори на много въпроси, касаещи музейната работа в контекста на съхраняване на историческата памет в България.“
Кметът добави още, че превърналата се традиция национална среща на българските музеи ще постави въпроси и пред държавата, която има своята отговорност към развитието на музейното дело в България. Тя пожела ползотворна работа на форума.
Поздравителен адрес от името на министъра на културата доц. д-р Мартин Иванов поднесе Валерия Димитрова от Министерството на културата. Участниците в срещата бяха приветствани и от Борис Хаджийски, председател на УС на сдружение „Български музеи“.