Цвета Караянчева и ГЕРБ даряват на кърджалийци концерта на хор „Гусла“

Спектакълът е посветен на 100-годишнината от началото на Първата световна война

В навечерието на Деня на будителите, народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева и областният съвет на ГЕРБ канят в Кърджали знаменития мъжки хор „Гусла“. 

Той ще изнесе празничен концерт-спектакъл тази вечер от 18 часа на сцената на Дома на културата. Проявата е под надслов „Бойните маршове на честта и славата на България“. Академичният ансамбъл ще изпълни китка от възрожденски песни и 17 прочути бойни марша, превърнали се в символ на борбите за национално освобождение и единение и събрани в уникално книжно тяло с диск от Агенция „Фокус“. 

Концертът е в рамките на националното турне на хор „Гусла“, посветено на 100-годишнината от началото на Първата световна война. 

Цвета Караянчева и ГЕРБ канят всички жители и гости на Кърджали да съпреживеят славните български победи на бойното поле, интерпретирани чрез певческото изкуство на „Гусла“. 

„Всяка от тези емблематични песни има своята история, своята орисия и тя е оставила незаличима следа в съзнанието на българите. Това са химните, с които войните и офицерите са се сражавали, побеждавали и оставяли костите си по бойните полета. След дълго забвение те са възкръснали в паметта и в ежедневието ни и са се превърнали в норма за национално себепознание, в стожер на националната идентичност, гордост и родолюбие”, коментира Караянчева. 

„Мъдреците казват: „Народ, който не познава миналото си, е обречен да няма бъдеще“. Благодаря на Агенция „Фокус“, че възроди това национално съкровище“, каза депутатът от ГЕРБ. 

Тази година хорът празнува 90 години от основаването си. Неговата история включва над 4 000 концерта в 52 страни пред повече от 6 милиона зрители и слушатели и репертоар от над 1000 песни.