Оманският фонд, ЕПИК и "Джемкор" предлагат ценни книжа за негарантираните влогове

Предложението не е официална оферта и няма юридическа стойност

Консорциумът, съставен от Оманския фонд, ЕПИК и „Джемкорп” изпрати писмо до служебния премиер Георги Близнашки, министърът на финансите Румен Порожанов и управителя на БНБ Иван Искров.

В него групата предлага клиентите на КТБ с размери на влогове над гарантираните от държавата да получат парите си, с известно намаление, в държавни ценни книжа, които след това, ако искат могат да продадат, предава „Нова телевизия“.

Изявлението не представлява официална оферта, няма юридическа стойност и не трябва да се възприема като поемане на ангажимент от страна консорциума, предава „Нова телевизия“.

Консорциумът предлага на правителството, чрез Българската банка за развитие или друга институция, определена от него, да предостави до 2,3 млрд. лева като кешов капитал.

Едновременно с това консорциумът е готов да предостави необходимите допълнителни средства като активи и пари в брой на банката, за да запълни липсите, което ще осигури на банката достатъчен нов капитал за повторното й отваряне.

Консорциумът отбелязва, че собствениците на гарантирани депозити, които искат да изтеглят парите си, ще получат средствата си в пълния им размер, без активирането на схемата за застраховане на вложителите.

Клиентите, чиито депозити не са гарантирани от държавата, може да се наложи да приемат намаляване на средствата им в рамките на програмата за помощ на настоящите кредитори и някои вложители в банката.

Една от идеите е тези, които решат да задържат негарантираните си депозити в банката за по-дълъг период от време да получат по-малко намаление.

Консорциумът предлага на българското правителство да обединят усилията си и да създадат юридическо лице, което да контролира 100% от КТБ. Идеята е 50 % от дружеството да се притежава от консорциума, а останалите 50 % - от правителството.