Румен Петков: ГЕРБ няма проблем с мнозинството, а с неговата политическа легитимност

АБВ няма как да подкрепи десен кабинет, заяви отново Петков

АБВ няма как да подкрепи десен кабинет. Това стана ясно от думите на Румен Петков от партията пред БНР. След консултациите при президента вчера, от АБВ не изключиха възможността да сключат споразумение за подкрепа на определени политики на следващия кабинет, ако те се покриват с приоритетите им.

Коментарът на Румен Петков към днешния ден обаче е следният: Някои от колегите в Изпълнителен съвет на АБВ с чувство за хумор казват: „Добре, че са медиите  да разберем в какъв формат ще участваме в едно следващо управление". Първо - АБВ е лявоцентристка формация и на предния си национален съвет взехме решение да кандидатстваме за членство в партията на Европейските социалисти.  Второ - ясно сме казали, че АБВ няма как да подкрепи десен кабинет.
Важно е до дни да има яснота как ГЕРБ си представят управлението. Аз мисля, че на България е нужно мнозинство, което има политическа плътност. Моето усещане е, че ГЕРБ и Бойко Борисов нямат проблем с мнозинството, а има проблем с политическата легитимност на мнозинството. България не бива да има този проблем, защото това  може да продължи да задава въпроси около боравенето на страната ни с евроинструментите.

Петков беше категоричен, че АБВ няма да подкрепи пенсионна реформа, която се изразява в механичното повишаване на възрастта за пенсиониране. От друга страна партията ще настоява за приемането на енергийна стратегия и създаването на анкетна комисия, която да направи оценка на действията в последните години на сектор „Енергетика".

Ако в правителството, което ще излъчи 43-тото НС  има хора, които формално служат на други държави, служби и институции, лично аз ще бъда обезпокоен, а мисля че и повечето български граждани, допълни Петков.
Много се надявам да няма такива хора, защото ние имаме достатъчно сериозни и подготвени българи, които се подписват на кирилица, които не се притесняват от майчиния ни език, които служат на род и родина, не защото искат в биографията им да пише, че са били министри за три месеца или 3-4 години, а защото изповядват патриотизъм, който е европейското разбиране за национално развитие, добави още той.

Зам.-председателят на АБВ коментира и казуса "КТБ". Въпросът с КТБ има няколко институционални въпросителни, смята Петков.
Първо - каква беше ролята на предното правителство. Тогава правителството реагира много енергично при спасяването на една друга банка, докато при КТБ министърът на финансите, който сега е депутат от ДПС, блестеше с отсъствието си.
Второ - абсолютно скандалното безучастие на ръководството на БНБ. Трето - каква беше ролята на прокуратурата. Четвърто - не разбрах защо бягаме от анализа при фалит на банката какво губи държавата и при оздравяване на банката какво губи държавата, при фалит на банката, какво печелят спестителите и българската икономика и  какво печелят при оздравяване.
Нямаме отговор колко са общините, чиито капитали ще потънат там безвъзвратно, нито общинските болници. Не знаем българският бизнес какви капитали има в КТБ. Никой не се наема да анализира ударът върху българската икономика, но на база на реални данни. Така че това прибързано решение не е добър знак към банковата система, обобщи Румен Петков.