Съветът по сигурността се събира заради съмнения за българи в "Ислямска държава"

900 бойци от Балканския полуостров се бият под знамената на „Ислямска държава”

Съветът за национална сигурност ще заседава извънредно по настояване на министъра на отбраната Велизар Шаламанов заради евентуално участие на българи в организацията „Ислямска държава“. Според информация на партньорски служби има замесени българи в размирните територии на Ирак и Сирия, съобщава БТВ. Източници на телевизията коментират, че става дума за непреки доказателства, а именно - открити български документи за самоличност от наши партньорски служби. Физическо присъствие на български граждани обаче още не е доказано.
Според българското разузнаване данните са противоречиви. Има например информация за човек, задържано в Западна Европа, който оказвал логистична помощ на терористчни структури, но не е участвал в терористични действия.Гранична полиция обясни, че не може да предостави статистика за българи, пътуващи до Близкия Изток, попадащи в профила на възможни доброволци за „Ислямска държава”. По тази линия МВР обаче работи плътно с ДАНС и НРС. 

Към момента в МВР отричат да имат информация за родни ислямисти, заминали да се бият за халифат, но в центровете от закрит тип на дирекция "Миграция" има задържани 20 чужденци, проникнали с бежанската вълна, които се вписват в профила на джихадистите.

По данни на националната разузнавателна служба 900 бойци от Балканския полуостров се бият под знамената на „Ислямска държава”.