За първи път от 20 години гледаме „Снежанка и седемте джуджета ” в Бургаската опера

Архив Бургас

02-11-2014, 12:42

Снимка:

theatre.art.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Двуметрово джудже помага на Снежанка, танцуващи елфи и шут на злата мащеха

Майките и татковците  в Бургас ще имат възможност да срещнат децата си със
Снежанка и седемте джуджета, които се завръщат на сцената на Държавна опера
– Бургас  след 20 години отсъствие. Часът и денят на премиерата на операта
за деца от Атанас Косев е избран така, че да е удобно на семействата.
Снежанка ще се играе на 9 ноември (неделя), от 11:00 часа. Представлението
е запазило чара на оригиналната приказка, на която дори нашите прабаби са
затаявали дъх и едновременно е адаптирано към днешните деца. Благодарение на режисурата на Дарина Главанакова – Бакърджиева публиката ще види една съвременна Снежанка и модерни джуджета. Професор, Кихльо, Смешко,Мърморко, Всезнайко, Любопитко и Малчуган ще се представят пред децата на фона на джаз песничка и облечени с работни гащеризони, суичъри, но и с типичните за джуджета дълги чорапи и шапчици. Визията на злата мащеха е на силна и властна жена от висшето общество, а самата Снежанка от романтична приказна героиня с плисирана поличка и елече  постепенно ще се превърне в момиче от нашето време. За ролята на Снежанка се готвят Людмила Михайлова и
Шмилена Султанова, за тази на Царицата мащеха - Лина Пеева и Дарина Запрянова, а Принцът и Огледалото ще бъдат изиграни от Милен Динолов. Невероятната музика на композитора Атанас Косев и декорите на сценографа Иван Токаджиев са създадени, така че да подсилят образите на героите. Песничката на джуджетата, която е написани от Косев преди около 30 години,се е превърнала в хит за поколения, защото може да бъде изпята от всяко дете, което я е чуло. В декора най-силните акценти са къщичката на джуджетата, тронът  на Царицата мащеха и говорещото Огледало, което е разказвач на собствената си история и въвежда децата в приказката. „Снежанка и седемте джуджета” не е само развлечение, защото в приказката и нейната адаптация  е заложен важен възпитателен елемент. Огледалото казва на децата, че никога не лъже, защото ако това се случи ще бъде строшено на хиляди парченца. Поради тази причина то винаги казва истината. Тарторът на джуджетата – Професор, в чиято роля ще влезе Вълю Тотев,  съветва всички деца  да четат книги и да бъдат усърдни в учението.  В края на приказката злата вещица  умира, защото добрите герои са я победили. „Нашето послание в представлението е от малки децата да знаят, че трябва да бъдат ученолюбиви и да растат като добри хора. Няма по-добър начин да го разберат от това да видят, че любимите им герои, които побеждават в края на приказката,  са точно такива”, казва режисьорът Дарина Главанакова – Бакърджиева.
За да изиграят ролите си, певците на Операта ще се превърнат и в драматични герои. Публиката ще бъде изненадана не само от силните  изпълнения, но и от „свитите” на добрия и лошия герой. Помощник на Снежанка ще бъде двуметрово джудже с любов към джаза, а подчинени на злата мащеха ще са танцуващи елфи и хип-хоп шут. Танците на елфите са дело на примабалерината на Операта Галина Калчева.  По  музиката в представлението работи  оркестърът  на Държавна опера – Бургас под диригентството на Иван Кожухаров, който е дирижирал и първата постановка на „Снежанка” в Бургас преди повече от 20 години.
Ден след като Снежанка и Принцът  заживеят щастливо  е време за среща с
друга приказна двойка.
На 10 ноември (понеделник), от 12:45 часа, публиката ще се  срещне с  феята
– кръстница,  Принца, Пепеляшка, злата мащеха и суетните й дъщери. Балетът
„Пепеляшка”  е по музика  на Сергей Прокофиев, а в ролята на главните герои
ще влязат изящните солисти на Софийската опера - Веса Тонова и Емил
Йорданов.
Освен приказните сюжети и добри развръзки,  афишът на Държавна опера –
Бургас предлага и епични заглавия. На 3 ноември (този понеделник) , от
19:00 часа,  ще се играе суперпродукцията „Атила – вождът на хуните”. Това
е първото представление след премиерата на заглавието, с която бяха открити
Бургаските  музикални празници „Емил Чакъров”.  Хунският вожд ще зарадва
всеки, който иска да види пищни декори и да чуе мощни  гласове.   На 7
ноември в Концертна зала „Проф. Иван Вульпе” (Филхармонията) ще се състои симфоничен концерт с участието на оркестъра на Държавна опера – Бургас и с диригент  италианецът  Доменико Соренти.
На 11 ноември зрителите  ще станат свидетели на нежната, но обречена любов между шивачката Мими и поета Родолфо в известната опера на Пучини - „Бохеми”.За любителите на добрия край е оперетата „Графиня Марица” от Имре Калман, която ще се играе на 12 ноември, от 19:00 часа. На 15 ноември Операта отново посреща учениците от Математическата гимназия в Ямбол, които ще гледат „Селска чест” от Маскани и балетния спектакъл „Танцът”. Представлението започва в 12:30 часа и е отворено и за други  желаещи да се потопят в света на операта.