Бизнесът категорично против 4-дневна работна седмица

Олег Стоилов: Много по-необходимо е да се въведе гъвкаво работно време

България е много далеч от въвеждането на 4-дневна работна седмица, каквото предложение имат от Международната организация на труда. И бизнесът твърдо е против такъв фактор на пазара на труда, с цел почивка на трудещите се.

Така коментира пред Радио Стара Загора идеята за съкращаване на работната седмица председателят на ТПП Стара Загора Олег Стоилов. По думите му, страната ни не е конкерунтноспособна нито като продукция, нито като услуги, нито като бизнес и 4-дневна работна седмица даже би била възпиращ фактор за икономиката ни. Много по-важно е да се помогне на българския бизнес да се изправи. Намаляването на работното време в никакъв случай няма да се използва от хората, за да си почиват - те ще идат да си копаят лозето или ще си намерят друга работа. Това от една страна. От друга, според Олег Стоилов, няма как да не се намалят и доходите на работниците. Не може това, което се прави за 5 работни дни да бъде същото като за четири, дори и с повече работни часове, уточни той.
Стоилов подчерта, че е по-важно да се научим да работим повече и по-интензивно. 4-дневна работна седмица е екзотика, допълни той, нон сенс или поне абсолютно неприложимо за близкия хоризонт в България. Председателят на ТПП Стара Загора припомни още, че и без това България е страната с най-много празиници и най-дълги почивни дни, което винаги е било в ущърб на бизнеса.