1000 жени могат да се изследват профилактично за рак на гърдата безплатно

Кампанията ще продължи до края на февруари

Хиляда жени от община Стара Загора на възраст между 30 и 49 години могат да се прегледат безплатно за рак на гърдата в Комплексния онкологичен център. Кампанията ще продължи до края на февруари догодина и е насочена към четири уязвими групи от нашето общество: жени с физически увреждания, многодетни майки, безработни и жени от малцинствените групи.

Профилактичните прегледи са дарение от козметичната компания AVON и са част от кампанията „От любов към живота". От нея са събрани над 1,4 млн лева, с които миналата годинаса закупени мамографска апаратура и седем ехографа. Те бяха дарени на болници в Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Шумен и Плевен. Тази година с тях ще бъдат направени над 6 900 прегледа за рак на гърдата, обявиха организаторите на пресконференция в Стара Загора днес.

Записването за безплатните прегледи за рак на гърдата в Стара Загора е на следните телефони: 0884 765 147, 0899 176 112 и 0878 426 933. Те ще се извършват всеки ден от 12 до 14.30 часа в Комплексния Онкологичен център. 33 дами на възраст от 31 до 49 години вече са заявили желание да се прегледат за рак на гърдата, съобщи Милена Илиева от Сдружение „Свят без граници", които са местните партньори на кампанията.


Ранната диагностика води до качествено лечение и излекуване, съобщават специалистите. Ежегодно от рак на гърдата у нас се разболяват около 3 800 души, само в Старозагорска и Сливенска област през миналата година те са били 224.

Както в развитите страни, така и у нас се наблюдава по-висок процент на ранно откритите случаи на карценом на млечната жлеза, поясни директорът на Онкологичния център в Стара Загора д-р Петьо Чилингиров. Отчита се и намаляване на смъртността на пациентите с рак на млечната жлеза и увеличаване на тяхната преживяемост-29 на 100 000 души население. Поне веднъж месечно жените да обръщат внимание на гърдите си и при най-малките съмнения да потърсят специалисти, както и веднъж в годината да извършват профилактични прегледи, съветват лекарите.