Проф. Михаил Константинов: Споразумението между ГЕРБ и РБ е правилната политическа формула

Политика

04-11-2014, 17:54

Снимка:

ТВ7

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Участие и на АБВ ще отрази положително на бъдещия кабинет, допълни той

Споразумението за правителство между ГЕРБ и Реформаторския блок е правилната политическа формула. Това коментира пред „Фокус” математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов. Той подчерта, че участие и на АБВ ще отрази положително на бъдещия кабинет.

"Хората, които са предложени за министерските постове изглеждат разумни и се надявам, че ще се справят със задачите си. Проблемът е, че тези задачи са твърде тежки и само с добри намерения няма да се решат. Преди всичко, трябва да знаем, че няма как всичко да се оправи изведнъж с магическа пръчка. Известно време ще затъваме още, преди да започнем да справяме. Страната е поела отрицателна инерция и това няма как да се промени от днес за утре”, коментира експертът.

Той подчерта, че най-неотложната задача пред новото правителство е приемането на актуализацията на настоящия и приемането на следващия бюджет.

„Новият бюджет трябва да се обмисли много внимателно. Няма нищо страшно, дори и държавата да поеме нови дългове, защото ние продължаваме да сме една от държавите с най-малко дълг като съотношение с БВП и дефицитът ни също е малък. Рано или късно дълг ще трябва да се вземе“, каза още проф. Константинов. По думите му, ако се стигне ди вземането на външен дълг той все пак трябва да бъде похарчен разумно като се инвестира главно в пътища, образование и други неотложни проблеми. Според проф. Михаил Константинов е реалистично България да вземе дълг до 10 млрд. лева, без това да затрудни страната на по-късен етап.