Мария Габриел призова Специалния представител на ЕС за правта на човека за внимание към проблеми в Пакистан и Египет

Ангажиментът към човешките права по света остава важна част от външните отношения на ЕС, заяви евродепутатът

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел участва в дебата на Комисията по външна политика на Европейския парламент със специалния представител на ЕС за правата на човека Ставрос Ламбринидис по повод последните му посещения в Египет и Пакистан.
Ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Близкия Изток, Средиземноморието и Северна Африка Мария Габриел привлече вниманието на Ламбринидис към образованието в Пакистан. „Искам да подчертая, че ЕС следва да насърчава достъпа на момичетата не само до основно, но и до средно образование. Всички се надяваме, че Нобеловата награда за мир за младото пакистанско момиче Малала Юсуфзай ще окаже положително въздействие за правата на момичетата в Пакистан и в целия свят”, подчерта Мария Габриел и попита какви мерки са приложени от Пакистан и какви стимули от страна на ЕС за постигането на тази цел.

В отговор Ставрос Ламбринидис посочи, че Съюзът работи за подобряване на достъпа на момичетата до образование и добави, че действията са свързани с участници като ООН, но и все повече частни партньори, като например текстилния сектор, който оценява предимствата на квалифицираната работна ръка.
По отношение ситуацията  с правата на човека в Египет, българският евродепутат Мария Габриел повдигна два въпроса пред Ламбринидис: за капацитета на настоящата съдебна система на Египет за ефективна борба с безнаказаността и за положението на мигрантите. „От една страна е ситуацията с бежанците от Сирия и Газа, които по силата на международното право не трябва да бъдат връщани. От друга страна е ситуацията с африканските мигранти, които са жертви на мрежите за трафик на хора и биват измъчвани в Синайската пустиня”, посочи Мария Габриел, поставяйки въпроса какви са прилаганите механизми, за да може едновременно да се спази международното право и да се избегне дестабилизацията на Египет.
Специалният представител на ЕС за правата на човека заяви, че ролята на Съюза е преди всичко да поставя въпроса в рамките на политическото сътрудничество с Египет, но конкретен отговор няма. Той допълни, че гражданското общество продължава да играе основна роля по този въпрос, и че ЕС може да отговори на тази нужда индиректно, като окаже подкрепа на гражданското общество.

В заключение Мария Габриел от ГЕРБ подчерта, че ангажиментът към човешките права по света остава важна част от външните отношения на ЕС и е необходимо повишаване на видимостта на действията на Съюза в този контекст. "Надявам се, че с новата Европейска комисия и новият Върховен представител на ЕС Федерика Могерини, образът на ЕС като защитник на човешките права ще бъде допълнително затвърден”, подчерта българският евродепутат от ГЕРБ.