Да помогнем! Още 17 000 евро трябват на Митко, за да вижда

За да бъде спасено зрението на 9-годишния спортист, е необходима скъпоструваща терапия

9-годишният Димитър Енев от Стара Загора има проблеми със зрението от 2011 г. Без корекция с очила той е почти незрящ, защото вижда едва 5%, а с очила - само 20%. От 2011 година Митко има проблем със зрението. Без очила той вижда едва 5%, а с очила - само 20%.

Проведени са 9 курса на стимулации на очния нерв в руска клиника и постиженията от лечението са надхвърлили очакванията на всички. Митко е постигнал 70% зрение с очила.

При поредния контролен преглед в клиниката през юни обаче лекарите са установили, че има спадане на зрението на 50%. Направен е ядрено-магнитен резонанс и се установява, че има образувание - глиом, което притиска оптичните нерви в областта на хиазмата в главата и ако продължи да расте детето ще изгуби зрението си.

"Глиомът е от I-ва степен, т.е. не е злокачествен. Правихме консултации с неврохирурзи, но те не препоръчаха операция, защото съществува риск зрението да се засегне нацяло. Предлагаха ни терапии и експерименти, но разбрахме, че в България лекарите нямат голям опит. Има регистрирани много малко подобни случаи", разказва  майката на Митко Диана Енева.

Тя допълни, че са се свързали с израелската болница Шеба в Тел Авив. Оттам са отговорили, че ще проведат лечение с медикаментозна и протонна терапия - едно от нововъведенията при лечението.

Сумата, която е необходима, е 70 000 евро - за самолетни билети, престой и лечение. Семейство Еневи е осигурило 53 000 евро срещу ипотека на жилището си, но са необходими още 17 000 евро.

От една година Митко тренира таекуондо. Това му вдъхва сила и увереност. Той завоюва златен медал на международния турнир по таекуондо HERYA OPEN Sofia, където взеха участие 900 състезатели. Златен медал спечели и на последния турнир, който се проведе на 1 ноември в София.

Банкова сметка
УниКредит Булбанк
UNCRBGSF
BG46 UNCR 7000 1519 9912 79
Димитър Тончев Енев
PayPal - mitkoenev05@abv.bg