Мария Габриел: Ситуация при Големите езера в Африка изисква по-ефективни действия на ЕС

Справянето с предизвикателствата в Конго е от значение за целия регион

Ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел организира в Европейския парламент конференция на високо равнище по въпросите на сигурността и изборните предизвикателства в региона на Големите езера в Африка, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Съорганизатори на форума бяха Европейската мрежа за Централна Африка (EurAc) и Института за европейска политика на Отворено общество (OSEPI). Конференцията позволи да се направи преглед на ситуацията в африканския регион и се търсят отговори на предизвикателствата, породени от сложните социално-политически реалности в страните от региона. 

Координаторът на ЕС за региона на Големите езера Коен Верваке подчерта, че конференцията е от голямо значение за оставането на региона на Големите езера в дневния ред на ЕС.

Фокусирайки се върху Бурунди и регионалните въпроси, според него изборите в страната през 2015 г. ще бъдат решаващи за изборните процеси в останалата част от региона на Големите езера. Не е изключен ефектът на доминото, ако изборния процес в Бурунди не се проведе в съответствие с разпоредбите на Конституцията, закона и международните стандарти. 

Като ръководител на Наблюдателната мисия на ЕС на изборите в ДР Конго през 2011 г., Мария Габриел обърна внимание на резултатите от експертната мисия в африканската държава, която ръководи през юни т.г. Целта на тази мисия беше оценка на изпълнението на препоръките, дадени през 2011 г., и очертаване на предизвикателствата, с които трябва да се справят конгоанските власти и международната общност за възстановяване на доверието в ДР Конго. 

Тя отбеляза, че са налице положителни резултати, но в същото време призова за бдителност по отношение на няколко предизвикателства: публикуване на пълен изборен календар, вкл. преразглеждане на избирателния списък; споделена отговорност на всички заинтересовани страни в Конго; ефективността на действията на международната общност и в частност на ЕС; сигурността на цялата територия на ДР Конго.

"Отговорността за едни честни избори не зависи от една институция или един-единствен човек. ДР Конго има правителство, политически партии, независима национална избирателна комисия, гражданско общество, медии. Не искам да приема, че във всички тези среди няма достатъчно мъже и жени, които да желаят най-доброто за страната си. Аз съм убедена във волята на конгоанския народ да градят своето бъдеще", заяви Мария Габриел пред участниците в конференцията, сред които имаше десетки представители на конгоанската диаспора.

Специалният представител на генералния секретар на ООН в ДР Конго Мартин Коблер наблегна от своя страна на цената на бездействието. Според него процесът на реинтеграция на въоръжената група M23 в момента е блокиран и оттеглянето на ДСОР (Демократичните сили за освобождение на Руанда) ангажира голяма част от международното внимание, пречейки на бързия напредък по други въпроси. В заключение г-н Коблер отправи призив за по-силен и решителен ангажимент на ЕС в ДР Конго.

След конференцията, Мария Габриел обсъди с представители на гражданското общество настоящата политическа ситуация в ДР Конго. Тя подчерта, че ролята на гражданското общество е от решаващо значение за устойчива промяна, която трябва да дойде отвътре.