АБВ ще подпишат споразумение с ГЕРБ и Реформаторите (обновена)

Ивайло Калфин ще е вицепремиер

АБВ ще подпишат споразумение с ГЕРБ и Реформаторския блок. Това стана ясно след заседанието на Националния съвет на партията, предаде Нова телевизия.
Така вече е сигурно, че общо четири партии и коалиции ще подкрепят кабинета, оглавяван от Бойко Борисов при гласуването в пленарната зала, което се очаква да бъде в петък. 

АБВ ще подкрепи и в парламента програмната декларация и съставянето на правителство, заяви председателят на ПГ на АБВ Ивайло Калфин. Преди час потвърдихме нашата готовност за присъединяване към програмната декларация за бъдещ кабинет, посочи той.

"И аз, и колегите мr, които участвахме в преговорите от името на АБВ, сме удовлетворени от консултациите между политическите партии. По никакъв начин не сме се занимавали с договорки или уточнения, които са извън знанията на медиите", заяви Калфин. Той обяви решението на АБВ да вземе участие в бъдещия кабинет на ГЕРБ, заедно с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, съобщава Vesti.bg.

"В програмната декларация, във вида, в който тя е днес, ние виждаме голяма част от приоритетите, които АБВ пое в предизборната кампания. В програмната декларация има над 40 текста предложени от коалиционните партньори", каза Калфин.
"Още от нощта на изборите ние заявихме, че трябва да се търси най-широко национално съгласие. Бихме искали разбира се да видим възможно най-широко участие в нея, каза Калфин. За съжаление някои от политическите сили априори отказаха да участват в преговори по същество и съдържание. След техния отказ, на практика ние участвахме заедно с ГЕРБ, РБ и ПФ", обясни Калфин.
Геоги Първанов заяви от своя страна, че се надява на солидно партньорство. Националният съвет на АБВ е одобрил Ивайло Калфин да бъде вицепремиер по труда и социалната политика в новия кабинет.