Кристалина Георгиева: Лондон да внесе 1 млрд. евро в бюджета на ЕС

Плащането ще се извърши на два транша през втората половина на следващата година

"Великобритания трябва да внесе в бюджета на ЕС около 1 милиард евро". Това заяви еврокомисарят по бюджета Кристалина Георгиева след заседание на Съвета на ЕС по икономиката и финансите, цитирана от ТАСС и Нова телевизия.

"С нарастването на приноса на Великобритания расте и "британската отстъпка", така че според предварителни оценки плащането трябва да бъде в размер на около 1 милиард евро", посочи Георгиева.

Първоначално ЕК поиска от Великобритания да направи допълнително плащане в размер на 2,1 милиарда евро до 1 декември. По-късно Лондон се договори за удължаване на срока до септември 2015 г.

"Британската отстъпка" представлява отчисление от годишната вноска на страната в бюджета на ЕС и бе извоювана от Маргарет Тачър през 1984 г. като форма на компенсация за това, че Великобритания няма голям селскостопански сектор и не се възползва достатъчно от фондовете на ЕС за селско стопанство.

Британският финансов министър Джордж Озбърн потвърди, че Великобритания се е договорила за намаляване наполовина на плащането към европейския бюджет. Той съобщи, че плащането ще се извърши на два транша през втората половина на следващата година.