10 семейства от Стара Загора отказват да ваксинират за децата си

В региона няма деца, останали без имунизация заради проблема с шествалентната ваксина

Около 10 са семействата в областта, които категорично отказват на децата им да бъдат поставяни задължителните ваксини. Това обявиха от Регионалната здравна инспекция.

„Броят им е малък, ние знаем кои са. Повечето са от град Стара Загора, интелигентни хора, но със собствени разбирания. В момента правим проучване, за да разберем дали през тази година нещо не се е променило, изпратили сме покани да дойдат и да разговаряме по темата", коментира д-р Таня Перчемлиева, директор Дирекция „Противоепидемичен контрол“ при РЗИ – Стара Загора.

От РЗИ първо ще се срещнат с родителите, за да проверят с тях разговори за рисковете, които крие неимунизирането на децата. По Закона за здравето на родителите може да бъде наложено и административно наказание – глоба, като минималният размер е 50 лв.

В региона няма неимунизирани новородени деца, заради проблема, който възникна на национално ниво с липсващата шествалентна ваксина, съобщи Според указанията на Министерство на здравеопазването, на родените след 1-ви юли деца се поставя четиривалентна ваксина. Четирикомпонентната ваксина не достига за реимунизацията, която се прави на 6-годишните деца и до получаването на достатъчни количества ваксина реимунизациите са преустановени, уточни д-р Перчемлиева. Тя бе категорична, че това няма да наруши имунизационния календар, защото периодът за поставяне на ваксина при реимунизация може да се удължи.