Михаил Горбачов: Светът се намира на ръба на нова Студена война

Свят

08-11-2014, 19:31

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Михаил Горбачов е приет в болница

Диалогът с Русия трябва да се възстанови, подчерта бившият лидер на СССР

Доверието трябва да бъде възстановено чрез диалог с Русия. Светът се намира на ръба на нова Студена война. Това коментира бившият лидер на СССР Михаил Горбачов, цитиран от Би Би Си.
В рамките на честванията на 25-годишнината от падането на Берлинската стена Горбачов заяви, че Западът се е „поддал на триумфализма” и изрази притеснение от конфликтите в Близкия изток и Европа.

„Кръвопролитията в Близкия изток и в Европа на фона на пукнатините в диалога между големите сили е източник на огромно притеснение. Светът е на ръба на нова Студена война. Някои хора дори казват, че тя вече е започнала”, заяви Горбачов.

Той посочи, че Западът, и по-конкретно САЩ, се е поддал на „триумфализъм” след разпадането на СССР през 1991 г. Поради тази причина световните сили са се оказали неспособни да се справят с конфликтите в Югославия, Близкия изток и сега в Украйна, смята още Горбачов.
Той призова западните страни да отменят санкциите срещу представителите на руските власти и да възстановят доверието чрез диалог с Кремъл.