Доц. Божидар Славчев: Ракът на яйчника е на 5-то място по честота и смъртност

При 1 на 70 жени има риск от карцином на яйчника

В световната онкологична квалификация и в България ракът на яйчника е на 5-то или 6-то място по честота и смъртност. Той се нарежда след рака на гърдата, дебело черво, маточно тяло и шийка, бял дроб. Смята се, че при 1 на 70 жени (1,4%) има риск от карцином на яйчника. 

Това каза в интервю за „Фокус” доц. д-р Божидар Славчев, началник на Първа гинекологична клиника и председател на Българската асоциация по онкогинекология.

„Поради тяхното дълбоко разположение диагнозата е винаги късна и 60-70% от пациентите са с напреднал ІІІ и ІV стадий”, обясни той. 

По думите му, по време на Националната конференция на Българската асоциация по онкогинекология са били изложени многостранно основните аспекти на заболяването като епидемиология, морфогенезя, стадиране, хирургично и химиотерапевтично лечение.

„Бяха изнесени и някой научни новости във връзка с генезата на карцинома на яйчника като например зараждането му в епитела на маточната тръба, които преобръщат дългогодишни постолати. Бяха представени 16 лекции, 38 авторски доклади и 6 сателитни симпозиуми и мецицинска изложба. По всеобщо доминиращо мнение нивото на участие и дебатите по основни теми бяха на изключително високо ниво”, каза доц. Божидар Славчев. 

„Яйчникът е орган с неповторима хистологична структура и в неговото изграждане участват тъкани от епителната покривка на коремната кухина, структури свързани с яйцеклетките и съединителна тъкан. 90% от туморите на яйчника имат произход от епителната тъкан.

Съвременната класификация от 2013 определя 5 подвида – серозен 60 до 80%. На тази тема бяха предвидени основните пленарни доклади и разработки. Нетипичните клинични случаи включваха единични представители на останалите 10% случаи и клинична автентичност”, обясни още доц. Славчев.