Промени в бюджета и в данъчните закони обсъжда правителството

Актуализация на Бюджет 2014 и промени в данъчните закони обсъжда правителството на първото си заседание

Актуализацията на Бюджет 2014 г. и промените в данъчните закони ще разгледат министрите на първото си заседание, съобщава БНР. Въпреки, че текстовете предварително трябва да бъдат съгласувани със социалните партньори в рамките на Съвета за тристранно сътрудничество, новият кабинет ще заседава без тази процедура. Формално новият състав на тристранния съвет още не е сформиран.

Вариантът на актуализация на бюджета, предложен от новия финансов министър Владислав Горанов, се отличава основно в решаването на казуса с Корпоративна търговска банка. Докато предшественикът му Румен Порожанов бе предвидил няколко варианта за дофинансиране на Фонда за гарантиране на влоговете, текстовете на Горанов дават категоричното решение Фондът да получи държавен заем от 2 млрд. лева, за да започне плащанията на 4-ти декември. Парите на държавните предприятия в Корпоративна търговска банка ще се превърнат във вземания на финансовото министерство.

Актуализацията предвижда дефицитът в хазната да нарасне до 3,7 на сто.  Новопоетият дълг до края на годината ще бъде още 4,5 млрд. лева.

Късно снощи финансовото министерство публикува и промените в данъчните закони, според които акцизът на цигарите ще започне да расте от 2016-а година.

Всички текстове трябваше да бъдат обсъдени със социалните партньори, които дори вчера получиха покана от министър Владислав Горанов. Вечерта обаче стана ясно, че съгласувателната процедура ще бъде заменена директно със заседание на кабинета.