Митничар си купува земя на морето за 10 пъти по-ниска цена

Срещу сумата от 10 000 лева Димитър Колев си купува имот в Бургас, а за 20 000 лева декар земя, съобщава Нова тв.

Миналата седмица прокуратурата и ДАНС хванаха началници в митниците с големи суми пари, за които не могат да докажат откъде са. Един от тях - шефът на пункт „Лесово” Димитър Колев беше заловен с плик с 10 000 лева по данни на прокуратурата. А дома му бяха намерени 82 000 лева, за които неговият адвокат твърди, че са декларирани пред НАП.

 Според проверка на Нова тв заплатата на един митнически началник в „Лесово” е 1600-1700 лева. Екипът  е заснел  имотите на Димитър Колев и  се натъква на интересни факти - той си е купил земя и апартамент на морето в пъти по-евтини от пазарните цени. Това сочат документите. Дали е имал късмет с евтини имоти или е прикрита истинската стойност, за да не се набива на очи откъде митничарят разполага с толкова пари?

 Възможно ли е апартамент в Бургас от 100 квадрата да струва 10 хиляди лева, а декар земя на първа линия в Созопол - 20 хиляди? Ако вярваме на нотариалните актове, които има началникът на митница „Лесово” Димитър Колев - да. Срещу тези скромни суми той се сдобива с тези имоти през 2002-ра и 2007-ма година.

 Започваме от последната сделка на Колев - терен от декар и сто квадратни метра на брега на морето в местността Буджака в Созопол. За него митничарят плаща 20 000 лева на петима възрастни съсобственици. Това пише в нотариалния акт, който се пази в Агенцията по вписванията. Интересна е и данъчната оценка - 13 лева и 80 стотинки. Според брокери през 2007 година, когато Колев прави сделката, е било немислимо да се купи терен почти на брега, пък бил той и земеделски, за 20 хиляди.

 А имотът на Колев излиза по 18 лева на квадратен метър. Така че той или е ударил джакпот като е убедил възрастните съсобственици да му го продадат толкова евтино, или е успял да укрие колко действително е платил за него. Пазарната стойност на терена е била между 150 и 300 хиляди евро. От две години тук се строи сграда с разгърната площ от над 600 квадратни метра.

Басейнът на новостроящия се хотел е буквално върху плажната ивица на Созопол, само на метри от морските вълни.След като бъде завършен, стойността на имота ще надхвърли половин милион евро.
Подобна щастлива сделка за малко пари митничарят е направил и през 2002-ра година, когато заедно с бившата си към момента съпруга, купува апартамент с гараж в Бургас от 106 квадратни метра за 10 400 лева. Видимо от документите в Агенцията по вписванията. Брокери си спомнят, че са извършвали сделки в същия район на коренно различни цени.

 Така излиза че пазарната стойност на този апартамент от 106 квадрата е била над 20 000 долара - четири пъти повече, отколкото 10-те хиляди лева, записани в нотариалния акт на Колев. Тук отново стои въпросът дали митничарят е имал късмет с евтин имот. Или ако истинската му цена е прикрита, откъде са парите, с които е купен?

Димитър Колев е имал дял в още един апартамент, наследствен на втората му съпруга, починалата наскоро. Намира се близо до морската градина в Бургас. Своята една трета митничарят е прехвърлил на родителите на съпругата си преди два месеца. Според запознати миналата седмица именно там ДАНС намират 82 хиляди лева с неустановен произход. Съседите не са забелязали митничарят да се отличава с охолен начин на живот.

Арестът на Колев е втори за него, след като през 2010 година беше задържан за 24 часа при мегаакция за подкупни митничари. Но беше освободен без повдигане на обвинение./ novanews.bg