Черепи и кости на мъченици намериха зад олтара на църквата в Силистра

Открити са при смяна на старото дюшеме

Човешки останки – черепи и много кости, за които се предполага, че са на мъченици за християнската вяра, са открити при ремонт зад олтарната част на катедралния храм „Св. Св. Първоапостоли Петър и Павел” в Силистра. Това съобщи протосингелът на Доростолската митрополия отец Добри Чаков, след като храмът отвори врати за пръв път след няколко месечен ремонт.
Според отец Добри Чаков става дума за десет души. Начинът на подреждането на останките говори, че това не е погребение, а вероятно те са заслужили хора, погребани в по-стар храм, откъдето са пренесени преди 160 години при строежа на сегашната черква. Останките са изпратени на антрополог за изследване в чужбина, за да се направи датировка.
В неделя Доростолският митрополит Амвросий отслужи чин на обновление на храма след ремонта и водосвет. Продължава строителството на стопанската част на църковния комплекс, за да се осигури възможност за откриване и на социална трапезария, каза отец Добри Чаков.
Основният ремонт на православния храм започна още през пролетта, постепенно набра скорост и в деня след Архангеловден бе завършен. Изцяло е подменена дограмата на сградата, фасадата получи нова осанка, старото изгнило дюшеме е подменено със стилни керамични плочи. Вътрешният интериор също е напълно нов, след няколкомесечни строителни дейности, осъществени от румънски специалисти. Куполът на камбанарията е облицован с позлатени листове, в залата е монтирана нова модерна респирационна система и нови места за свещи. Много са дарителите за богоугодното дело, сподели отец Чаков. Всеки, и богат, и беден е отделил от сърцето си, за да стане катедралният храм огледало на епархията.
Особено горд е протосингелът на епархията Добри Чаков от новия параклис в църквата, изграден и изографисан по негов проект. Параклисът се намира в преддверието на храма и е посветен на българските светци. Той ще се използва през студените зимни дни при по-малки служби, за да се пести енергия за отопление в голямата зала.
Храмът, който има почти 160-годишна история, е строен от дряновски майстори. Обявен е за паметник на културата. Приживе, през 2001 г. по време на посещението си в България, Папа Йоан Павел Втори дари мощи на един от първите християнски мъченици от Силистра /Доростол/ Св. Дасий Доростолски, които сега се пазят в силистренския катедрален храм. Доростолската епархия е сред първите в българските земи и е създадена около 390 г. Дванадесет светци-мъченици са пролели кръвта си за вярата в този район през четвърти век след Христа.

Алексей МИНЕВ

paralel44.com