Владислав Горанов: В България ще бъде въведен акциз върху тютюна

Въвеждането ще стане на три етапа и ще започне през 2016 година

От 1 януари 2018 г. държавите-членки трябва да установят акциз върху тютюна не по-нисък от 90 евро за хиляда къса. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на пресконференция след извънредно заседание на Министерски съвет, предаде „Фокус”.

„На извънредно заседание на Министерски съвет бяха одобрени и ще бъдат предложени на Народното събрание за приемане Закона за изменение и допълнение на Закона за ДДС с включени в него изменения и в останалите материални и процесуални данъчни закони, както и Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на 2014 г.”, заяви Горанов.
По отношение на акцизите и данъчните складове промените са свързани основно с включване на графика в закона за достигане на минималните акцизни ставки за тютюна. „От 1 януари 2018 г. държавите-членки трябва да установят акциз върху тютюна не по-нисък от 90 евро за хиляда къса. Предлагаме в България това да стане на 3 стъпки – от 1 януари 2016 г., от 1 януари 2017 г. и от 1 януари 2018 г.”, уточни министърът. „Това няма да стане от 2015 г., защото има проблеми с увеличаваща се контрабанда, като ще бъдат вложени усилия за подобряване на работата на приходните администрации за намаляването и. Не смятам, че е удачно преди овладяването на контрабандата да се направи тази промяна”, поясни Владислав Горанов.

По отношение на данъчните закони една от групите промени е свързана с необходимостта от въвеждане в националното данъчно законодателство на част от достиженията на европейското такова. „За Закона за ДДС се предвижда изменение, което да регламентира режим по отношение на мястото на доставката на далекосъобщителни услуги и услуги за радио и телевизионно излъчване и услуги, извършвани по електронен път. Предвижда се тези услуги да се облагат от държавата, където получателят има постоянен адрес или пребиваване. Когато доставчик на далекосъобщителни услуги или услуги за радио и телевизионно излъчване и услуги, извършвани по електронен път, какъвто би могъл да бъде един интернет доставчик е позициониран на територията на държава-членка, но извършва доставки за териториите на други държави-членки, ДДС-то, който той събира да бъде деклариран и представен в администрацията на държавата-членка, в която той е ситуиран като седалище”, обясни Горанов. Министърът поясни, че впоследствие държавата-членка и приходната й администрация има ангажимент да разпредели в полза на други държави-членки пропорционално на обема на доставките, извършени в общността събрани от него ДДС.