Фрегатата „Верни” се завърна от натовска мисия в Средиземно море

Корабът участва в операция на НАТО „ACTIVE ENDEAVOUR 2014”

Фрегатата „Верни” се завърна днес след успешна мисия в Средиземно море. Корабът бе посрещнат в Пункт за базиране Бургас на Военноморска база – ВМС.
Фрегата „Верни” участва в операцията на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR 2014”.
Мисията приключи успешно на 9 ноември 2104 г., съобщиха от ВМС. Екипажът на фрегата „Верни” е изпълнил всички поставени задачи по наблюдение на морските превози в отговорната зона за патрулиране. В периода 31октомври – 6 ноември 2014 г., съвместно с още шест кораба от Постоянната група на НАТО в Средиземно море, се проведе съвместна операция по контрол на корабоплаването. През този период се повиши интензивността на запитвания, посещение и проверка на плавателни съдове в централната и източната част на Средиземно море. Бяха проведени действия, насочени към информиране на търговското корабоплаване за целите и задачите на операция „ACTIVE ENDEAVOUR”. Отработи се и предаването и приемането на гориво и леки товари на ход от снабдителен кораб „Leroy Grumman” от ВМС на САЩ.
На 5 ноември 2014 г. командирът на Втора постоянна група кораби на НАТО комодор Брат Уйлямсън посети фрегата „Верни”. Капитан II ранг Павлин Петков, командир на фрегатата, запозна командира на съединението с възможностите и способностите на кораба и екипажа. В непринуден разговор с офицерите комодор Уйлямсън искрено сподели своето задоволство от отличната подготовка, професионализъм и усилия на екипажа, проявени по време на участието в операцията, както и от съвместната работа и при отработването на различните епизоди на море. Според комодор Уйлямсън най-ценното за НАТО е изграждането на съвместно доверие, чрез съвместна работа.
През целия период на участие в операцията „ACTIVE ENDEAVOUR” бяха наблюдавани 903 кораба. През последния патрул беше установена комуникация и запитване на 44 кораба от търговския трафик, а за цялата операция общата бройка е 97. Наблюдавани бяха над 200 въздушни цели дневно, повечето от които са цивилни. Само за сравнение, в периода на операцията, в който участва и нашата фрегата (08.10. – 08.11.2014 г.), групата на НАТО е извършила запитване общо на 112 търговски кораба.
От началото на плаването до сега фрегата „Верни” е проплавала над 6 200 морски мили.