Борисов назначи още 15 заместник-министри

Четирима от бившите заместници запазват постовете си

По предложение на ресорните министри, премиерът Бойко Борисов издаде заповеди за назначаването на още 15 заместник-министри. Това съобщиха от правителствена информационна служба.

Доц. д-р Орхан Исмаилов, член на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на българските граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, става заместник-министър на отбраната. Поста си като заместник-министър запазва Десислава Йосифова.

Кметът на Община Мездра Иван Цанов и Деница Николова ще подпомагат работата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Деница Николова в момента е управител на търговско дружество, но от 2009 г. до юни 2013 г. работи последователно в МФ, Фонд „Флаг” и МРРБ, където е била главен директор на ГД „Програмиране на регионалното развитие” и ръководител на управляващия орган по ОПРР.

Заместник-министри на икономиката ще бъдат Даниела Везиева, магистър по икономика от СА „Д. Ценов” и началник отдел „Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване” в Регионалния инспекторат по образованието в Русе, и магистърът по икономика от УНСС Любен Петров. От 2011 г. той работи като експерт и консултант на свободна практика, а преди това е бил член на Комитета за наблюдение на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика”, член и заместник-председател на Регионалния съвет за развитие на Югозападния район за планиране, кмет на столичния район „Витоша”.

Бойко Пенков отново ще е заместник-министър на здравеопазването. Заместник-министър ще бъде и Ваньо Шарков, народен представител в 40-ото и в 41-ото Народно събрание, член и заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване в двата си мандата.

Поста си на заместник-министър на културата запазва Боил Банов. Другият заместник-министър ще бъде доц. Бони Петрунова, заместник-директор на Националния археологически институт с музей към БАН.

Костадин Костадинов – ръководител на научно направление „Механика на дискретни системи” в Института по механика към БАН, е новият заместник-министър на образованието и науката. Досегашните си постове запазват Ваня Кастрева и Николай Денков.

На заеманата в момента длъжност остава и заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

За заместник-министър на околната среда и водите е назначен Красимир Живков, бивш областен управител на Софийска област.