Йорданка Фандъкова: Дано скоро да се отворят програмите от новия програмен период

Според столичния кмет 2014 е била нулева година

Надявам се и наистина желая успех на новото правителство – да работи така, че много скоро да могат да се възстановят плащанията по спрените оперативни програми и най-вече да се отворят програмите от новия програмен период, защото вече загубихме една година.

Това каза за Агенция „Фокус” кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която беше отличена с наградата „Кмет на годината” в категория „Усвояване на евросредства”.

Фандъкова посочи, че 2014 г. е била нулева, а 2015 г. чука на вратата. „За всички общини и граждани на България е изключително важно час по-скоро да можем да се възползваме от този финансов ресурс. Разчитам и на друго – на законодателната, на новата изпълнителна власт – да се създадат много ясни правила за контрол на европейските проекти, да не се сменят в движение, така че да може да не са потърпевши общините от тежките финансови корекции, които бяха налагани през изминалата година”, добави кметът на София.

Тя обясни, че наградата „Усвояване на евросредства” е важна, защото това е признание за работата на целия екип на Столичната община в условията на тежка финансова криза да привлича безвъзмездни европейски средства.

„През изминалия програмен период 2007-2013 г. успяхме да защитим проекти за около 3 милиарда лева, от които 2 милиарда безвъзмездно европейско финансиране. Това са средства, директно влезли в града, в бизнеса, в създаване на работни места. С тези средства успяхме да строим метрото, да изпълним първия етап и да строим втория етап от проекта за завода за отпадъци, да подменим автобуси, трамваи и тролеи. Всичко това се вижда от гражданите и създава повече удобства за градския транспорт. Успяхме да санираме училища и детски градини, да строим музеи. Това е задача, която изпълняваме с голямо желание, защото резултатите са видими. Те променят града, променят живота”, подчерта Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че това е и трудна задача, защото означава много работа, ежедневна отговорност за доверието, което ЕК е изразила.

На въпрос дали има опасения от забавяне по някои от ключовите проекти, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова коментира: „За нашите проекти за момента нямаме забавяне. Успяхме да осигурим със собствени средства изпълнението на някои от тях – както на авансовото плащане за новите автобуси, които вече се движат по улиците на София, за да може да се възползват гражданите от тях, така също и с осигурени средства от Европейска инвестиционна банка, успяваме все още да строим втория етап на завода, да не спираме, защото сроковете ни притискат, а плащанията още не са възстановени”.

Тя заяви, че като кмет на столицата и на най-голямата община ще продължи да работи за това да има екипност в работата между местната и централната власт. „Това е изключително важно – особено що се отнася до реализирането на европейските проекти. Управляващите органи се ръководят от централната власт, местната власт е основен бенефициент на проектите и ако не работим ръка за ръка, тогава пострадали ще бъдат гражданите, защото няма да успеем да се възползваме от безвъзмездния ресурс, за да можем да променяме средата в градовете и селата”, посочи Фандъкова.