Силистра отново на дъното в класация с най-лоша инфраструктура и слаба икономика

Продължава разделението в икономическо отношение между Южна и Северна България

Силистра попадна за пореден път в тъжна класация. Този път крайдунавският град и областта са на дъното в класацията за български региони с най-лоша инфраструктура и слабо развита икономика. Заедно със Силистра, дъното на тази класация делят още областите Разград, Търговище, Ловеч и Монтана. Проучването на Института за пазарна икономика обобщава, че като цяло областите с лошо икономическо състояние, между които е и Силистра, са повече от тези с добро.
Бавни положителни тенденции към икономическо възстановяване на регионите показва изследването за останалите области в България. В повечето от тях нарастват икономическата активност и заетостта на населението, но същевременно се задълбочават демографският срив и пропастта между доходите в столицата и в най-бедните области.
За съжаление продължава разделението в икономическо отношение между Южна и Северна България, отчитат още специалистите. Според изследването на Института за пазарна икономика областите на страната ни са групирани в 8 типа регионални профили – от много добро към много лошо социално-икономическо състояние, където е Силистра. Столицата е отделена като самостоятелен район, с най-добро икономическо състояние и най-предпочитан за миграция.
Следват областите Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград – също с добри показатели, но по-ниски от тези на София. След това е Стара Загора, която също е отделена като самостоятелен район, а по-ниските й резултати се дължат на намаляването на заетостта и лошото състояние на околната среда