Фандъкова: София е единствената европейска столица с археологически структури на 8 000 години

Над 70 % от дейностите по новите участъци на метрото са изпълнени

Няма столица в Европа, в която да има разкрити археологически структури на 8 000 години. Това каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община по време на огледа на Раннонеолитното селище в кв. Слатина, предаде "Фокус".

Археологическите разкопки са разположени в кв. „Слатина” на ул. „Акад. Г. Бончев” и бул. „Шипченски проход”, а ръководител е проф. Васил Николов – НАИМ на БАН.

„Това е един от четирите проекта, които се финансират по столична програма „Култура” заедно със Западна порта, Мария Магдалена в Бухово и Юрович. Разкопките приключиха по останалите проекти, остана неолитното селище в кв. „Слатина”, заяви Фандъкова.

Тя обясни, че задача на общината е не само да се разкрият, но и да бъдат експонирани и запазени. По думите й идеята е ученици да посещават разкопките, да провеждат часовете си там и да ги изучават.

„Затова и следващата година ще продължим работата по проекта. Трябва да благодарим на БАН, тъй като са се споразумели и работят заедно по обекта. Разчитаме, че по-следващата година ще започнем самата работа и изпълнение на проекта”, каза още Фандъкова. Тя подчерта, че е важно работата по проектите от културно историческото наследство да не се прекъсва.

„Разчитаме на собствените си средства по отношение на програма „Култура”, но сме подали нашите проекти и очакваме един по-сериозен финансов ресурс на т.нар. „Норвежка програма”. Обезспокоена съм, че последната година и половина по тази програма не успя нищо да се случи. Това ни забави много”, уточни Фандъкова и добави, че общината е била готова по проектите, които са три на обща стойност 3 млрд. лева. Тя посочи, че срокът на проектите, по които работи Столична община, е удължен до края на годината.

„Надявам се това да се случи и София да получи това финансиране, за да може следващата година да продължим активната работа по отношение на разкриването на богатото културно историческо наследство на града ни”, допълни Фандъкова.

По време на огледа на Раннонеолитното селище, кметът обяви и че строежът на метрото върви по график. Фандъкова обясни, че над 70 % от дейностите вече са изпълнени и в двата участъка до „Летището” и до ж.к. „Бизнес парк” и че напролет да бъдат пуснати в движение. 

„Това ще допринесе за създаване на връзката с летище София, на централна градска част, на Централна гара. Ще се постигне тази интермодалност, която беше в основата на тази отсечка и на този проект”, заяви Фандъкова и уточни, че също така и движението в Младост ще бъде облекчено. 

„Сега е силно затруднено, за което отново моля за извинение. Очаквам до края на седмицата да се освободи кръстовището, което се намира на булевардите „Ал. Малинов” и „А. Ляпчев” и до 21 ноември да бъде пуснато движението по цялата отсечка, която беше затворена заради изграждането на метрото”, подчерта кметът на Столична община. По думите й с пускането на тази отсечка ще се улесни придвижването до ж.к. „Бизнес парк”, който е силно натоварена зона.