Шефът на ВМА: Медиците ни в Мали няма как да се заразят с ебола

Българските лекари обслужвали само членове в мисията на ЕС

Трите случая на заразени от ебола се намират извън зоната на действия на нашия контингент в Мали. Това каза на брифинг бригаден генерал проф. Николай Петров- началник на ВМА, относно информация за български медици, които участват в мисията на ЕС в Мали, съобщи Фокус.

„Това, което касае нашия контингент – много добре знаете, че той е част от мисия на ЕС, в този смисъл България участва с 4 медицински лица. Ние сме в постоянна връзка с тях и този доклад е техен”, обясни проф. Николай Петров.

На 6 февруари 2013 година Министерски съвет прие решение за изпращането на медицинските екипа до 4 български военнослужещи в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност в Мали. Мисията ще приключи през 2015 година. Първият медицински екип замина за столицата на Мали - Бамако на 6 март 2013 година, а през тази година октомври месец замина шестият поред медицински екип.

„Преди да застанем пред вас, ние отново говорихме с тях. Ситуацията е следната-те се намират в един хотел и обслужват около 100 души, всички членове в мисията. Те не контактуват с външно население, тоест не би трябвало да има от къде да се предаде каквато и да е инфекция. За това до колко е рутинна ситуацията говори и фактът, че дори не са повишили нивото на своята готовност и опасност”, допълни проф. Петров.