"Да защитим нашето бъдеще!" - в подкрепа на хората болни от диабет

Мисия

13-11-2014, 06:00

Снимка:

problem.framar.bg

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Мотото на кампанията тази година е "Здравословното хранене започва със закуската"

Световният Ден на Диабета 2014 бележи първата година от кампанията за периода 2014 - 2016 г., която е фокусирана върху здравословния начин на живот и диабет. Всички дейности в рамките на тригодишната кампания ще преминат под надслов „Диабет: Да защитим нашето бъдеще”.
Тази година мотото на Международната федерация за борба (IDF) е „Диабет: Здравословното хранене започва със закуската” и акцентира върху ролята и значението на здравословното хранене в превенцията на диабет тип 2 и ефективния контрол на диабета във връзка с предотвратяване на усложненията от заболяването.
По инициатива на Международната федерация за борба с диабета и с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО) Денят се чества от 1991 година на рождената дата на Фредерик Бантинг - 14 ноември 1891 г., канадски хирург и физиолог, открил инсулина (на 27 юли 1921 г.), носител на Нобелова награда за медицина за 1923 година. Благодарение на д-р Бантинг и неговия колега д-р Бест, инсулинът спасява живота на милиони хора по света вече над 90 години. 
Диабетът е едно от най-големите здравни предизвикателства на 21-ви век. По данни на Международната диабетна федерация в света живеят 382 милиона души с диабет, като половината от тях не са диагностицирани, а други 316 милиона души са изложени на висок риск от развитие на болестта. По прогноза на СЗО до 2035 г. 592 милиона души от населението на планетата ще бъде засегнато от това заболяване или един на всеки десет души.
Диабетът засяга 7,8% от населението на Европейския съюз, като се очаква до 2015 г. техният дял да достигне 9,1%.
Диабетът е водеща причина за смърт от миокарден инфаркт и мозъчен инсулт и основен причинител на слепота и бъбречна недостатъчност в развитите страни. Ежегодно в света над 3 милиона души умират от диабет и усложненията му или по един човек на всеки 10 секунди. Причините за тази тенденция се коренят в увеличаването и застаряването на населението, урбанизацията, прехранването и заседналия начин на живот. 
 В България разпространението на захарния диабет придобива застрашаващи размери и засяга 8,3% от населението, като смъртността съставлява 23,3 на 100 000 души. Около 75% от диагностицираните диабетици са с лош метаболитен контрол, което води до развитие на усложнения. Диабетът засяга хора от всички възрасти, като и все повече деца се разболяват от захарен диабет тип 2, до скоро преобладаващ само при възрастните. Най-засегнати са мъжете и жените на възраст между 35 и 64 години.
 В област Велико Търново, към 31.12.2013 година, по данни от статистическите отчети на лечебните заведения, на диспансерно наблюдение за диабет са подлежали 13 110 души (с 934 души повече в сравнение с 2013 г.).
Диабетът и неговите усложнения, до голяма степен са предотвратими, за което изключително важна роля има превенцията и ранната диагностика на заболяването. Повечето случаи на диабет тип 2 и неговите усложнения могат да бъдат избегнати чрез здравословен начин на живот (здравословно хранене и редовна физическа активност) и създаване на условия за насърчаване и улесняване на здравословно поведение. Медицината е доказала, че рискът от развитието на диабет тип 2 може да бъде снижен с 58% при промяна на начина на живот. Това с особена сила важи за децата и подрастващите със затлъстяване. Здравословното хранене, умерената физическа активност с продължителност поне 30 минути през повечето дни от седмицата (бързо ходене, плуване, каране на колело, танци) и редовното ежедневно ходене (най-малко 30 минути), както и поддържането на нормално телесно тегло са елементите на здравословния начин на живот, които намаляват риска от диабет. Дейностите по повод на Световния ден на диабета 2014 са насочени към повишаване на осведомеността на хората относно информирания избор на здравословни храни, като специален акцент се поставя върху значението на започване на деня със здравословна закуска.
         Ключовите послания на кампанията през 2014 година са следните:
        • Направете здравословната храна лесен избор
        • Здравословното хранене: направете правилния избор
        • Здравословното хранене започва със закуска