Фандъкова: Отблокирането на средствата по ОП „Околна среда“ е изключително важно за София

До края на годината се очакват над 20 млн. лв за завода за отпадъци и около 15 млн. за новите влакове за метрото

Най-важната новина по отношение на евросредствата дойде вчера – възстановяването на плащанията по ОП „Околна среда”. София е най-големият бенефициент и без професионалната работа и политическата воля на държавата и правителството това трудно би могло да стане. Това зави кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред Радио К2. 

Тя каза, че в средата на годината общината е отделила собствени средства за плащането на новите автобуси. Малко по-късно са отпуснати и средства за канализацията в Банкя. Продължен е и строежът на завода за отпадъци със заем от Европейската инвестиционна банка. Всички тези средства обаче са били предвидени за друго, например за строежа на детски градини, така че за София е изключително важно отблокирането на средствата по тази програма. До края на годината се очакват над 20 милиона лева за завода за отпадъци и около 15 милиона за новите влакове за метрото. За следващата година от стария програмен период има да се получават около 154 милиона лева.

„Надявам се да започнем изграждането на третата линя на метрото със средства от новия програмен период, това е и голямата задача на новото правителство” каза Йорданка Фандъкова и добави, че правителството е показало, че има план за действие. Освен това гласуването на новия кабинет е дало на Брюксел знак за стабилност.

Във връзка с готовността на столицата за зимата Йорданка Фандъкова заяви, че тази година проверката на готовността на почистващите фирми е започнала по-рано. Те са задължени да разполагат с 238 автомобила за поддържане и 30 допълнителни камиони. Осигурени са средства за едно нормално поддържане до края на годината. Освен това фирмите са задължени да изкарват техниката и при прогноза за снеговалеж, така че цялата организация е факт, заложени са сериозни санкции за неизпълнение.