Депутатите ще обсъждат стимул хората да карат по-нови и екологични коли

Идеята е да се разшири отстъпката за местния данък на автомобилите

Депутатите ще обсъждат стимул хората да карат по-нови и екологични коли. Предложението идва от Реформаторския блок. Идеята е да се разшири отстъпката за местния данък на автомобилите, съобщи БТВ.

В момента в София местният данък на един чисто нов автомобил от 150 конски сили е почти 500 лева. А за автомобил на 15 години със същата мощност се плаща 3 пъти по-малко.

Законодателите искат да стимулират купуването на по-нови коли. Обхватът на отстъпките ще включи автомобилите до 150 конски сили. Колите, които притежават екологичния критерии "Евро 3" и "Евро 4", ще ползват 50% отстъпка от данъка, а тези с "Евро 5" и "Евро 6" - до 60 на сто.  

На Валентин Витанов му предстои покупка на нов автомобил. Почитател е на по-мощните коли. Надява се проектозаконът да мине в пленарна зала. „И от екологична гледна точка не е добра идея - по-големите замърсители да плащат по-малко”, смята той.

Статистиката сочи, че 70% от регистрираните автомобили у нас са над 15-годишни. Възможността да се плаща наполовина по-нисък данък за среден клас автомобил до 150 конски сили безспорно ще повлияе на пазара, но едва ли ще засегне търсенето на чисто нови автомобили, коментират търговците.

Размерът на отстъпката за данък на автомобила ще се определя от общините. „Ние ще предоставим възможността на местната власт да решава във всяка конкретна община, съобразно възможностите на общината колко да бъде конкретно отстъпката. Тоест, те ще имат свобода тя да бъде между нула и 50%”, поясни Петър Славов от Реформаторския блок.

От Столичната община вече са изчислили, че бюджетът им ще бъде ощетен с 4,2 млн. лева, ако законът бъде приет.