Корнелия Нинова: Внесохме предложение за замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране

От БСП искат мъжете да се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените – на 60 години и 8 месеца

Внесохме промени в Кодекса за социално осигуряване с две теми, първата от които е замразяване на стажа и възрастта за пенсиониране и за следващата година. Това каза депутатът от „БСП Лява България” Корнелия Нинова на брифинг в парламента. 

Предложението предвижда жените да могат и догодина да се пенсионират на 60 години и 8 месеца и с трудов стаж 34 години и 8 месеца, а мъжете – на 63 години и 8 месеца и трудов стаж 37 години и 8 месеца.

„Второто ни предложение е за т.нар. гъвкаво ранно пенсиониране – ако не ти стигат две години стаж или възраст, да можеш да се пенсионираш с 0,4% по-ниска пенсия на месец. Настояваме този законопроект да се гледа бързо, защото ако не се приеме до Нова година, от 1 януари автоматично възрастта и стажът започват да растат с по 4 месеца всяка година”, обясни депутатът.

Нинова посочи, че реално в България мъжете се пенсионират на 64 години и 5 месеца, а жените – на 61 година и 3 месеца. „Това е доста по-висока възраст от европейската практика, където мъжете се пенсионират на 61 години и 7 месеца средно за ЕС, а жените – на 61 години и 3 месеца. В България продължителността на живот е с около 7 години по-ниска от европейската. За мъжете е 70 години, а за жените е 77 години”, добави Корнелия Нинова.

Тя посочи, че от БСП не приемат да се прилага европейско право и практики автоматично към българската действителност.