Диана Йорданова, ГЕРБ: Многократно предупреждавахме, че Бюджет 2014 е нереалистичен, нуждата от актуализацията го доказа

 

„Още с при приемането на държавния бюджет за 2014 г. многократно заявявахме, че той е нереалистичен и неизпълним. Желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителна ефективност разходи доведе до безотговорно планиране на приходната част на бюджета, както и до повишаване на дефицита, близо до максималните позволени от закона нива. Спорихме с опонентите си, че изземването на повече средства от данъкоплатците или пък поемането на нов дълг с цел повече публични разходи, няма да доведе до желания ефект. В крайна сметка фактите по отношение на постъпленията в бюджета бяха изключително тревожни. Независимо, че алармирахме за залагане на надценени приходи, само и само да се гарантира ресурс за предизборни и непрозразчни харчове, реално още от лятото актуализацията е неизбежна. А причината - разходите по бюджета в голяма степен бяха разпределени и похарчени, а приходите нереалистично високи и несъбираеми“. Това заяви от трибуната на НС народният представител от ГЕРБ-Бургас Диана Йорданова по време на дебатите по актуализацията на бюджета. Народният представител е и член на временната бюджетна комисия в парламента.
Бургаският депутат припомни в зала как още през април месец МФ ревизира прогнозните си икономическите показатели за 2014 г.“Отчетените постъпления в хазната бяха основание да се прогнозира сериозно неизпълнение на приходната част на бюджета, което даваше сигнали да неизпълнение до 1 млрд. лв. Предупреждавахме, че допълнителен риск крие възможността за налагане на финансови корекции за стотици милиони по линия на европейското финансиране. 864,5 млн. лв. е дефицитът в бюджета към края на април. За сравнение през същия период на миналата година той е бил едва 286,4 млн. лв., т.е. нараснал е близо 3 пъти. Дефицитът в края на май бе близо 890 милиона лева. Съпоставено с май миналата година, тогава имаше излишък от 45 милиона лева. Не може да игонираме и ЕК, която също е констатирала отделни негативни тенденции. Тя отправя препоръка към България да предприеме необходими мерки в областта на бюджетната политика още през 2014 г.“, коментира Йорданова.
По думите й месец и половина преди края на годината бюджетът в разходната си част почти е изхарчен, трудно може да се съкрати някакъв разход, а приходната част практически е изпусната и няма шанс да се компенсира милиарден недостиг за няколко седмици.
„Министерството на финансите полага големи усилия да снижи разходите и дефицита. Спрямо предложенията на служебното правителство разходите и дефицитът са намалени със 170 млн. лв. (от 4 на 3,7% от БВП). Ако този процес на орязване на разходите беше започнал през пролетта, спокойно щяхме да избегнем свръхдефицита.

 

Актуализацията на бюджета е не само ключ към решаването на проблемите на отделните бюджетни системи, а дава отговор на въпроса, свързан с увеличението на лимитите на дълга, които ще помогнат за изплащането на гарантираните вложения на вложителите в КТБ“.
Диана Йорданова заяви, че 1 млрд. лв. от новия дълг, който страната ще поеме, ще отиде за рефинансиране на заема, с който Първа инвестиционна банка беше подкрепена през лятото, а други 2 млрд. ще са за Фонда за гарантиране на влоговете, от който ще се платят гарантираните депозити в КТБ. 1,5 млрд лева от новия дълг ще са за допълнителния дефицит по бюджета, в следствие на кухо планирани приходи.
„Внесеният законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния резерв на Република България е първа стъпка от стратегията на новото правителство за стабилизиране на публичните финанси, предлагайки стъпка към намаляване на разходите там, където е възможно и решаване на най-належащите проблеми. Тя е израз на отговорно държавническо поведение“, категорична бе Диана Йорданова.