Валери Симеонов: След разговор с Борисов ще решим дали да свалим подкрепата си

Орхан Исмаилов не може да е в правителството, защото е представител на протурска партия, заяви депутатът

Трудно се взема решение за сваляне на подкрепа, изчакайте. До 24 часа ще имаме отговор. Но това решение е на НФСБ, не на коалицията. Това заяви в парламента съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов по повод назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната.

Назначението му накара патриотите да осмислят решението си да подкрепят кабинета.
Определяща за следващите 24 часа е срещата с Борисов довечера, която ще проведем заедно с ВМРО. Това е отговорно решение, подчерта Симеонов.
Той не разкри къде ще бъде срещата, но отрече тя да е в Банкя.

"Партията на Касим Дал и ДПС работят в синхрон. Това са протурски партии. Те гласуваха заедно за Исмаилов. Те подкрепят кандидат на техните противници. Тези две етнически партии играят една обща игра, коментира още Симеонов.
Да сте чули да сме казвали нещо за назначаването на хора с турски имена. Не сме дали никакви сигнали за това, че ние дискриминираме някой. В нашата партия членуват и турци и роми, допълни Валери Симеонов.

По думите му обаче Орхан Исмаилов не може да е в правителството, защото той е представител на протурска партия. „Някой направи ли си труда да види, че всички текстове във Фейсбук са му на турски език“, недоумява Валери Симеонов.
По-рано пред БНР депутатът от Реформаторския блок Корман Исмаилов определи реакцията на патриотите за назначаването на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната като  неадекватна.

"Те не са част от коалиционното споразумение между ГЕРБ и РБ, те не носят отговорност с политически лица. Те подкрепят програмата, нека да продължават да следят изпълнението на програмата на правителството, и ако имат недоволство, само тогава да възразяват. Няма причина, на база на клевети и обвинения, да бъде оттеглена кандидатурата. В основата на всичко става въпрос за етническа нетолерантност", категоричен беше Корман Исмаилов.